Att göra i Istanbul

Istanbul är en populär destination och en stad som jag aldrig tröttnar på. Det bästa med staden är att den aldrig sover. Det är mycket rörelse och människor. Maten är obeskrivlig! Följ mina tips på saker att göra i Istanbul!

Flera omkring mig brukar åka till Istanbul och fråga om tips och råd på aktiviteter i Istanbul. Jag har åkt till Istanbul flera gånger tidigare och skrivit om det (titta i kategorier resa). Men här kommer fler tips.

Dervish-sultanahmet-istanbul

Istanbulguide

Sevärdheter istanbul

Just nu, den 1 juli 2014, är det Ramadan månads tredje dag och ett besök till Istanbul är ett måste ifall du vill känna av denna månads känsla. Du kan i parkerna i Sultan Ahmet se att folk har satt sig ner och inväntar solens nedgång för att bryta fastan. De har med sig piknick och sitter tillsammans och barnen springer runt. Det finns också ett område med marknadsstånd där de säljer olika saker knytna till ramadan. På Sultan Ahmet moskén (den blå moskén) kan du boka bord och äta Ramadanbord med live musik och dansande dervischer. Det är så harmoniskt och lugnande att titta på när devisherna snurrar runt i en dans. Maten kostade 65 lira (200 kr) per person och behöver jag säga att den var underbar och bestod av:

  • Förätter imam bayildi (vegetarisk kall aubergine meze), bön meze, oliver, ostsorter, yoghurt med honung, sallad
  • Förätt2: kycklingrullad med risfyllning och kryddad med kanel och nejlika, börek med pastirma,
  • Huvurätt: hunkar begendi (lamm med aubergine sås) och bulgur, efterättätt gullac (ramadan dessert) och sekerpare med turkisk té.
  • Deras lemonad var också suverän. 

Sultan Ahmet området

Är du här första gången så gå in i moskén och innergården och vandra runt i området. Det är riktigt vackert här. Här finns även Haga Sophia moskén. I närheten finns också Cemberlitas Hamam (Spa) som jag har skrivit om i tidigare inlägg och rekommenderar starkt.

kapalicarsi-istanbul

Stora basaren Istanbul och kryddbasaren

Den stora basaren Grand Basar, kapali carsi, innehåller massor med små butiker som säljer kryddor, olika tésorter, lampor, väskor, mattor och smycken med mera. Här köpte jag två väskor: en Louis Vuitton kopia för 130 lira (ca 400 kr) och en longchamp för 35 lira (ca 100 kr). Lampan till höger i blå tyckte jag var fin, men den kostade 2000 lira nästan 5000 kronor. Är du här första gången så gå runt i basaren och titta på olika butiker. Här finns ett stort och varierande utbud. Pruta självfallet. I närheten finns även kryddbasaren som kan vara spännande att gå runt i.
taksim-istanbul

Prinsöarna och Istiklal Cadde i Taksim

Två av mina måsten under sommaren i Istanbul är ett att åka med båt till prinsöarna. Den här gången åkte jag till Kinali ada och här fanns massor med jasminbuskar, så jag var ju tvungen att ta en bild med dem. 🙂 Men favoriten är Stora prinsön, buyukada. Här är det bara avkopplande att strosa runt och titta på de vackra arkitekturen av husen, trädgårdarna och blommorna och att fika i lugnet utanför staden.
Och det andra är att ta mig till Istiklal caddesi, bara för att känna av stressen och folkmynningen. Här ligger också svenska konsulatets byggnad. På gatan Istiklal cadde som ligger i Taksim, kan du shoppa eller äta. Här köpte jag en blus från märket adl för 50 lira.  Just den här dagen var det pridefestival här, så jag kunde inte gå runt så mycket. I bakgrunden ser ni också den gamla röda spårvagnen, som än i dag har trafik.