Att göra i Istanbul: Sultan Ahmet till Istiklal cadde

Istanbul är en populär destination för turister året om och en stad som jag vill återvända till och längtar. Det bästa med staden är att den är levande. Det är mycket rörelse och mycket människor som åker runt. Maten är obeskrivlig och väldigt god! Följ mina tips på saker att göra i Istanbul på semestern!

Flera omkring mig brukar åka till Istanbul och fråga om tips och råd på aktiviteter i Istanbul. Jag har åkt till Istanbul flera gånger tidigare och skrivit om det tidigare. Men här kommer fler tips.

Istanbulguide
Istanbulguide

Att resa till Istanbul

Just nu, den 1 juli 2014, är det Ramadan månads tredje dag och ett besök till Istanbul är ett måste ifall du vill känna av denna månads rofyllda känsla. i staden. I parken Sultan Ahmet sitter folk ner på gräsmattan på en filt och inväntar solens nedgång för att bryta fastan. De har med sig mat att äta och sitter tillsammans och flera barnen springer runt och verkar ha roligt. Det finns också ett område med marknad där de säljer olika saker knytna till ramadan – väldigt mysigt. På Sultan Ahmet moskén (den blå moskén) kan du boka bord och äta Ramadanbord med live musik och dansande dervischer. Det är så harmoniskt och lugnande att titta på när devisherna snurrar runt i en dans. Maten kostade när vi var där 65 lira (200 kr) per person och behöver jag säga att den var underbar.

Sultan Ahmet området

Det är riktigt vackert här i parken på Sulan Ahmet. Vi gick runt i Sultan Ahmet området och besökte Sultan Ahmet moskén (blå moskén), Hagia Sofia muséet och sedan misir carsisi (egyptiska basaren).

I närheten finns också Cemberlitas Hamam (Spat) som jag har skrivit om i tidigare inlägg och rekommenderar starkt. Även Topkapipalatset finns här och är värt ett besök bland saker att göra i Istanbul.

Mat i Istanbul:
Sedan hittade vi restaurangen ”The Han”(www.thehanrestaurant.com) som gör ”Kayseri manti”, alltså turkiska små pastaknyten med yoghurt och tomatsås. 

kapalicarsi-istanbul

Historia i Istanbul 

Den stora basaren Grand Basar, kapali carsi, innehåller massor med små butiker som säljer kryddor, olika tesorter, lampor, väskor, mattor och smycken med mera. Här köpte jag två fejk märkesväskor: en Louis Vuitton kopia för när jag var där kostade 130 lira (ca 400 kr) och en longchamp för 35 lira (ca 100 kr). Lampan till höger i blå tyckte jag var fin och orientalisk. Är du här första gången så gå runt i basaren och titta på olika butiker, det är verkligen en mysig miljö. De finns en serie som är härifrån som är rätt mysig och hette ”Kapali Carsi”. Här finns ett stort och varierande utbud. Pruta brukar gå bra hos de flesta. I närheten finns även kryddbasaren som kan vara spännande att gå runt i. 

taksim-istanbul

Prinsöarna i Istanbul är ett måste

En av mina måsten under sommaren i Istanbul är ett att åka med båt till prinsöarna. Den här gången åkte jag till Kinali ada och här fanns massor med jasminbuskar, som du kan se på bilden. 🙂 Men favoriten är Stora prinsön, buyukada. Här är det bara avkopplande att strosa runt och titta på de vackra arkitekturen av husen, trädgårdarna och blommorna och att fika i lugnet utanför staden. Ät gärna fisk. Åk också i hästvagnar runt ön, väldigt mysigt. Jag har sett att det finns airbnb boenden här, det hade ju varit mysigt att bo i ett äldre charmigt hus här.

Sevärdheter Istanbul Taksim

Och Istiklal caddesi är ett annat måste i Istanbul, bara för att känna av livligheten och folkmynningen. Här ligger också svenska konsulatets byggnad. På gatan Istiklal cadde som ligger i Taksim, kan du shoppa eller äta och du hittar märken som Zara, bershka, adl. Här köpte jag en blus från märket adl. Just den här dagen var det en pridefestival här, så jag kunde inte gå runt så mycket på grund av allt folk. I bakgrunden ser ni också den gamla röda spårvagnen, som än i dag har trafik och är lite av en igenkänning för Istanbul.

Beyoglu till Tophane 

Mot kvällen mötte vi tvp av våra vänner. Vi gick till ett populärt fiskställe på gatan ”Nevizade cadde” i Beyoglu där de har fasilkväll (turkisk live musik) och mättade våra magar. Därefter begav vi oss till Tophane och satt långt in på natten och njöt av vattenpipa olika snacks. Riktigt mysigt!

Galatatornet 

Är från början ett vakttorn. Idag är den väl besökt och från den kan du få bra utsikt. Det finns fina caféer här som du kan sitta på.

Pierre Loti med utsikt

Snart ska vi upp med linbanan till Pierre Loti cafeét i Eyüp med underbar utsikt. Läs om den här!

Boende och hotell i Istanbul

Hammamhane – det här hotellet är så himla mysigt. Jag vill bara åka till Istanbul för att bo där. Rummen, uteserveringen för frukost, gatan och området. Kolla in Hammamhane här!

Läs mina andra Istanbul guider!

Istanbul guide i Turkiet

Spa i Istanbul

7 resetips för en weekend Istanbul

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3