Den här saftig persikokaka med kardemumma är bakad med persika och kesella och därför är den väldigt saftig och mjuk.

Persikokaka med kardemumma
Baka med persika
Mjuka kakor till fikastunden är väldigt gott att njuta av. Den här franska persikokakan är underbart god.
Några tips när du vill få en mjuk och saftig persikokaka
- Vispa ihop smör och socker poröst tills det blir ett vitt skum. Om din kaka blir torr kan du nästa gång prova med olja istället. Smör ger smak till mjuka kakor, men i denna har du smak av persika så du kan prova att byta ut.
- Sikta ner mjölet för att undvika klumpar och få en slätare smet.
- Att ta ut kakan i rätt tid är viktigt för att få en mjuk och saftig kaka. Känn med en provsticka, den ska inte vara blöt och inte heller för torr. Prova dig fram så får du känslan.
Saftig persikokaka med kardemumma
Enkel och somrigt recept
Ingredienser
- 100 gr rumsvarmt smör
- 2 1/2 dl strösocker
- 2 ägg
- 1 dl kesella
- 2 tsk kardemummakärnor
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 3 mogna persikor går också bra med konserverade persikor
- Grädde till servering
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ihop smör och socker poröst.
- Tillsätt ett ägg i taget och rör om.
- Rör ner kesella.
- Mortla kardemummakärnorna.
- Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten för att undvika klumpar och blanda väl tills det blir en slät smet.
- Halvera, kärna ur och skiva persikorna.
- Smörj en form med löstagbar kant. Häll smeten i formen och lägg persikobitarna på smeten i ett fint dekorativt mönster. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Känn med en provsticka, den ska inte vara blöt.
- Servera den mjuka kakan ljummen med grädde och te till fikat.
Om du gillar denna prova min Päronkaka. Eller om du föredrar glutenfritt så testa min Glutenfria Franska chokladtårta.
Underbar kaka! Funkar super som bas för äppelkaka:) jag har vaniljyoghurt ist och minskar sockret något. Med äppelbitar stekta i smör socker och kanel får man en mjuk, snäll och kanongod kaka ☺️
Tack för receptet och inspirationen!
Tusen tack för input Rebecca, så kul att flera hittat till detta recept. Persika är supergott i, men äpple är ju en favorit just nu. 🙂