Den här saftig persikokaka med kardemumma är bakad med persika och kesella och därför är den väldigt saftig och mjuk. Den passar extra bra att baka i sommar när vi har mer tillgång till persika och trevliga stunder för fika.
Baka med persika
Mjuka kakor till fikastunden är väldigt gott att njuta av. Den här franska persikokakan är underbart god. Du kan också använda nektarin så blir det en nektarinkaka. Visste du att nektarin är en framodlad variant av persika, en stenfrukt som tillhör plommonsläktet. Om du inte har färska persikor kan du också baka efterrätten med konserverade persikor. Persika passar bra ihop med honung, hallon, vit choklad och mandel.
Några tips när du vill få en mjuk och saftig persikokaka
- Vispa ihop smör och socker poröst tills det blir ett vitt skum. Om din kaka blir torr kan du nästa gång prova med olja istället. Smör ger smak till mjuka kakor, men i denna har du smak av persika så du kan prova att byta ut.
- Sikta ner mjölet för att undvika klumpar och få en slätare smet.
- Att ta ut kakan i rätt tid är viktigt för att få en mjuk och saftig kaka. Känn med en provsticka, den ska inte vara blöt och inte heller för torr. Prova dig fram så får du känslan.
Persika nyttigt
- Persika är näringsrikt och innehåller vitaminerna C- och A.
- En bra källa till vitaminerna E, B1, B2, B3, B-6, samt folsyra.
- Fibrer i persikan är bra för magen.
- Mineraler som finns i persika är kalcium, kalium, magnesium, järn, mangan, fosfor, zink och koppar.
Saftig persikokaka med kardemumma
Ingredienser
- 100 gr rumsvarmt smör
- 2 1/2 dl strösocker
- 2 ägg
- 1 dl kesella
- 2 tsk kardemummakärnor
- 2 dl vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk bakpulver
- 3 mogna persikor går också bra med konserverade persikor
- Grädde till servering
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Vispa ihop smör och socker poröst.
- Tillsätt ett ägg i taget och rör om.
- Rör ner kesella.
- Mortla kardemummakärnorna.
- Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten för att undvika klumpar och blanda väl tills det blir en slät smet.
- Halvera, kärna ur och skiva persikorna.
- Smörj en form med löstagbar kant. Häll smeten i formen och lägg persikobitarna på smeten i ett fint dekorativt mönster. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Känn med en provsticka, den ska inte vara blöt.
- Servera den mjuka kakan ljummen med grädde och te till fikat.
Många som verkar hitta till denna recept saftig persikokaka med kardemumma under sommaren när det finns mer persika. Hoppas den smakar och förgyller era fina stunder. 🙂 Även vinbärskaka receptet verkar vara populärt på sommaren.
Om du gillar denna prova min Päronkaka. Eller om du föredrar glutenfritt så testa min Glutenfria Franska chokladtårta.
Lämna gärna en kommentar om inlägget nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept är uppskattad. <3
Underbar kaka! Funkar super som bas för äppelkaka:) jag har vaniljyoghurt ist och minskar sockret något. Med äppelbitar stekta i smör socker och kanel får man en mjuk, snäll och kanongod kaka ☺️
Tack för receptet och inspirationen!
Tusen tack för input Rebecca, så kul att flera hittat till detta recept. Persika är supergott i, men äpple är ju en favorit just nu. 🙂