Saftig persikokaka med kardemumma – jättegod

Den här saftig persikokaka med kardemumma är bakad med persika och kesella och därför är den väldigt saftig och mjuk.

Saftig persikokaka med kardemumma

Persikokaka med kardemumma

Baka med persika

Mjuka kakor till fikastunden är väldigt gott att njuta av. Den här franska persikokakan är underbart god. 

Några tips när du vill få en mjuk och saftig kaka

  1. Vispa ihop smör och socker poröst tills det blir ett vitt skum. Om din kaka blir torr kan du nästa gång prova med olja istället. Smör ger smak till mjuka kakor, men i denna har du smak av persika så du kan prova att byta ut. 
  2. Sikta ner mjölet för att undvika klumpar och få en slätare smet.
  3. Att ta ut kakan i rätt tid är viktigt för att få en mjuk och saftig kaka. Känn med en provsticka, den ska inte vara blöt och inte heller för torr. Prova dig fram så får du känslan. 

Recept saftig persikokaka med kardemumma

100 gr rumsvarmt smör
2 1/2 dl strösocker
2 ägg
1 dl kesella
2 tsk kardemummakärnor
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 mogna persikor (går också bra med konserverade persikor)

Grädde till servering

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa ihop smör och socker poröst.
  3. Tillsätt ett ägg i taget och rör om.
  4. Rör ner kesella.
  5. Mortla kardemummakärnorna.
  6. Blanda alla torra ingredienser och sikta ner i smeten för att undvika klumpar och blanda väl tills det blir en slät smet.
  7. Halvera, kärna ur och skiva persikorna.
  8. Smörj en form med löstagbar kant. Häll smeten i formen och lägg persikobitarna på smeten i ett fint dekorativt mönster. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 45 minuter. Känn med en provsticka, den ska inte vara blöt.
  9. Servera den mjuka kakan ljummen med grädde och te till fikat.

Om du gillar denna prova min Päronkaka. Eller om du föredrar glutenfritt så testa min Glutenfria Franska chokladtårta.