Kyckling Marengo – mustig vardagsrätt

Idag blev det en god kycklinggryta i smakrik tomatsås – Kyckling Marengo. En vardagsrätt som är lätt att laga och med mycket smaker från champinjoner och kyckling och passar bra ihop.

kyckling marengo

Här har du en rätt som återkommer i vårt vardagskök. Jag älskar den mustiga smaken från tomatsåsen och kycklingen får en så god smak när den har puttrat i den goda såsen. Champinjonerna ger också en väldigt god smak i grytan. Jag brukar servera ris till, men det går också bra att servera med bulgur, quinoa eller havreris till.

Recept Kyckling Marengo

Antal portioner: 4
Ingredienser
8 kycklinglår delar (1 kg påse)
1 msk olivolja
300 g passerade tomater (Mutti)
1 st gullök
2 dl vatten
1-2 tsk torkade örtkryddor
2 vitlöksklyftor
100 g blandad svamp

Ta bort alla ben från kycklingdelarna med en vass kniv. Värm hälften av oljan i en stor stekpanna. Lägg ner kycklingbitarna och bryn dem i 4–5 minuter, vänd dem då och då. Flytta över i en gryta. Vid sidan av stek finhackad lök, vitlök och skivade champinjoner. I en annan kastrull gör såsen genom att koka passerade tomater med vatten i cirka 5-10 minuter. Häll på passerade tomater, vatten och örtkryddor i grytan. Laga i ugnen i cirka 30 minuter. Kontrollera att kycklingen klar. Då är köttsaften klar när du sticker en provnål i den tjockaste delen av köttet. Lägg upp kyckling och sås. Garnera med persilja.

Bonusfakta hormonbalans:
Den här rätten gör sig extra bra i fas 4: Menstruationsfasen då vår kropp behöver varmare rätter, protein och kolhydratet. Läs mer här.