Danskt rågbröd till mellis

Var inne i sturegallerian igår och suktades av alla godsaker från Gateaus. Så när jag kom hem tog jag fram min bok och bakade danskt rågbröd från dem. Och jag tycker att det blev riktigt gott.

ragbrod

Det här receptet kan vid första anblicken tyckas vara lite jobbig eftersom den ska göras över två dagar, men det är inte så stort moment dag 1. Utan du blandar ingredienserna och låter de stå över natten.

Recept Danskt rågbröd

Ingredienser, 2 limpor
Dag 1 (Skållning)
1 1/2 dl rågkross
1 dl solrosfrö
1/2 dl linfrö
1 msk salt
2 dl Skålhett vatten
 
Dag 2
2 dl ljummet vatten (37 C)
50 g jäst
5 msk mörk sirap
3 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
skållningen från dag 1
 
  1. Blanda råg, solrosfrö, linfrö och salt och slå skållhett vatten över. Rör om och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
  2. Dag2: Rör ut jästen i det ljumma vattnet, tillsätt sirapen och rör ned mjölet. Häll blandningen i skållningen från föregående dag och kör i assistent 20-25 min. Låt stå i bunken 45 min.
  3. Sleva upp degen i två välsmorda långformar. Jäs 40 min på dragfri plats utan bakduk.
  4. Ugn 225 grader som sänks till 180 grader när bröden sätts in. Grädda i 50-60 min.

Prova valnötsbrödet!