Var inne i sturegallerian igår och suktades av alla godsaker från Gateaus. Så när jag kom hem tog jag fram min bok och bakade danskt rågbröd från dem. Och jag tycker att det blev riktigt gott.
Det här receptet kan vid första anblicken tyckas vara lite jobbig eftersom den ska göras över två dagar, men det är inte så stort moment dag 1. Utan du blandar ingredienserna och låter de stå över natten.
Recept Danskt rågbröd
Danskt rågbröd
Portioner: 2 bröd
Ingredienser
- Ingredienser 2 limpor
- Dag 1 Skållning
- 1 1/2 dl rågkross
- 1 dl solrosfrö
- 1/2 dl linfrö
- 1 msk salt
- 2 dl Skålhett vatten
- Dag 2
- 2 dl ljummet vatten 37 C
- 50 g jäst
- 5 msk mörk sirap
- 3 dl grovt rågmjöl
- 2 dl vetemjöl
- skållningen från dag 1
Instruktioner
- Blanda råg, solrosfrö, linfrö och salt och slå skållhett vatten över. Rör om och låt stå i rumstemperatur till nästa dag.
- Dag2: Rör ut jästen i det ljumma vattnet, tillsätt sirapen och rör ned mjölet. Häll blandningen i skållningen från föregående dag och kör i assistent 20-25 min. Låt stå i bunken 45 min.
- Sleva upp degen i två välsmorda långformar. Jäs 40 min på dragfri plats utan bakduk.
- Ugn 225 grader som sänks till 180 grader när bröden sätts in. Grädda i 50-60 min.
Prova valnötsbrödet!
Lämna gärna en kommentar om receptet, följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3
Mums… det lät jättegott. Jag älskar att baka bröd. Måste lägga det här receptet på minnet. 🙂
Ser jättegott ut! Sånt här bröd vill jag ha och resten av familjen mindre grovt…
danskt rågbröd går inte av för hackor. Har du förresten sett Bullar av stål med Camilla Plum? Det är en fröjd att se henne baka och jag minns särskilt avsnittet då hon bakade liknande bröd som du bakat.
Danskt rågbröd är gott, det bakar jag ofta då jag äter det så gott som dagligen
De ser så gott & nyttigt ;d
gillar mycker bröd söm har massa frön inne.