Pasta med pesto på basilika

En av de bästa såserna jag vet – Pasta med pesto på basilika. Enkel, fräsch och god sås som du kan mixa på blad av färsk basilika, vitlök, parmesanost, pinjenötter och olivolja. Droppa i pastan, rör om och den blir magisk.

Pasta med pesto

Pasta med pesto

Pasta med pesto till vad

Gör hemmagjord pesto recept, det är väldigt enkelt och du slipper tillsatser. Pestosås kan du sen lägga i en burk och förvara i kylen som håller i någon vecka. Du kan använda pesto över torsk, lax, kyckling och grädda i ugnen, i en pastasallad eller som sås till olika maträtter.  

Basilika användningstips 

Basilika är en ört som du kan använda i det Italienska köket och är bra för matsmältningen, motverkar dålig andedräkt, reglerar blodsocker och hjälper njuren att avgifta kroppen bättre. Du kan köpa en kruka med basilika i affären och omplantera den i en ny större kruka så håller den längre. Se till att knipsa av blad från toppen så håller den sig fräsch längre. I matlagning kan du använda basilika till: 

  • Du kan också göra en god caprese sallad med basilika och tomat.
  • Basilikasås till grillat
  • En krämig tomatsoppa med basilika i
  • I en klassisk tomatsås
  • En klassisk pesto som i det här receptet

Pestosås

Pesto är en italiensk sås med basilika som huvudingrediens.
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid15 minuter
Måltid: Smårätter
Kök: Italienskt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 50 gram pinjenötter
  • 2 kruka basilika
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 100 gram parmesanost
  • 2 dl olivolja
  • Salt, svartpeppar

Instruktioner

  • Börja med att rosta pinjenötterna i en stekpanna. (Du kan hoppa över att rosta dem oxå)
  • Stöt basilika och pinjenötter i en mortel, eller kör i en mixer eller matberedare. Lägg i vitlök och lite av oljan. Fortsätt att stöta. Tillsätt sedan den rivna parmesanosten och rör om.
  • Smaka ev av med salt och svartpeppar. Servera till en nykokt färsk pasta.

Prova tortillawraps från TikTok!