Pasta med pesto

En av de bästa såserna jag vet – Pasta med pesto på basilika. Enkel, fräsch och god sås som du kan mixa på blad av färsk basilika, vitlök, parmesanost, pinjenötter och olivolja. Droppa i pastan, rör om och den blir magisk.

Pesto-recept
Pesto recept

Pasta med pesto

Gör hemmagjord pesto recept, det är väldigt enkelt och du slipper olika tillsatser. Pestosås kan du sen lägga i en burk och förvara i kylen som håller i någon vecka. Du kan använda pesto över torsk, lax, kyckling och grädda i ugnen, i en pastasallad eller som sås till olika maträtter.  

Egen pesto med basilika 

Basilika är en ört som du kan använda i det Italienska köket och är bra för matsmältningen, motverkar dålig andedräkt, reglerar blodsocker och hjälper njuren att avgifta kroppen bättre. Du kan köpa en kruka med basilika i affären och omplantera den i en ny större kruka så håller den längre. Se till att knipsa av blad från toppen så håller den sig fräsch längre. I matlagning kan du använda basilika till: 

  • Du kan också göra en god caprese sallad med basilika och tomat.
  • Basilikasås till grillat
  • En krämig tomatsoppa med basilika i
  • I en klassisk tomatsås
  • En klassisk pesto som i det här receptet

Pestosås

Pesto är en italiensk sås med basilika som huvudingrediens.
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid15 minuter
Måltid: Smårätter
Kök: Italienskt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 50 gram pinjenötter
  • 2 kruka basilika
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 100 gram parmesanost
  • 2 dl olivolja
  • Salt, svartpeppar

Instruktioner

  • Börja med att rosta pinjenötterna i en stekpanna. (Du kan hoppa över att rosta dem oxå)
  • Stöt basilika och pinjenötter i en mortel, eller kör i en mixer eller matberedare. Lägg i vitlök och lite av oljan. Fortsätt att stöta. Tillsätt sedan den rivna parmesanosten och rör om.
  • Smaka ev av med salt och svartpeppar. Servera till en nykokt färsk pasta.

Prova tortillawraps från TikTok!