Caprese sallad till förrätt

Caprese sallad görs på tomat, mozzarella och basilika med en skvätt olivolja och kan serveras som ett enkelt tilltugg eller som förrätt.

Caprese sallad

Caprese sallad

 

Mozzarella är en krämig italiensk färskost från ko eller buffel. Burrata är en variant av mozzarella som är krämigare med grädde i. Burrata med tomater med en skvätt olivolja är gott ihop. Mozzarella kan också ätas varm exempelvis på pizza. Du kan även laga hemmagjord mozzarella.  

Hur nyttiga är tomater? 

  • Tomater innehåller lykopen, en antioxidant som stärker immunförsvaret och som blir intensivare om du värmer upp tomaten. Ju rödare en tomat är desto mer lykopen innehåller den. Körsbärstomater innehåller mer lykopen.
  • Välj ekologiska tomater som får mogna på plantan och inte gula eller gröna som får färg under transporten. Storsäljande favoriter av grönsaker innehåller mindre näring eftersom prioriteringen varit större skördar. 
  • Tomater innehåller vitamin A, C, K, B6, folsyra, tiamin, mineraler kalium, mangan, magnesium, fosfor, koppar. 

Recept Caprese sallad

Ingredienser
4 tomater ekologisk
250 g mozarellaost eller burrata

Dressing
2 msk olivolja
lite färsk finhackad basilika
peppar
salt

Skölj och skiva tomater och mozzarella tunt. Varva dem på en tallrik och krydda med salt och peppar. Blanda ingredienserna till dressingen och toppa över salladen.

Prova bulgursallad – Kisir!