Odla på balkong – tips på växter

I vår balkong har vi odlat lite olika gröna växter och kryddor som vi kan använda i köket. Det är så härligt att bara gå ut på en grön balkong och plocka gröna kryddor till salladen. Nedan visar jag tips på olika växter och blommor som jag hoppas du kan inspireras av och våga plantera själv: odla på balkong.

balkongodling2
Sonen tycker det är jättekul med grönt och vattnar blommorna och växterna. På den här delen har vi odlat lite olika kryddor som persilja, sallad, chili, basilika från frön inomhus under februari och sen tagit ut när det blivit varmare i april-maj. Basilika vill gärna plockas så att den fortsätter växa. 

På bakre balkongen som är lite mindre sol har vi också odlat ruccola och spenat, vilket har fungerat fint.tomat

balkongodling

Balkongväxter och blommor

På den här sidan av balkongen som är soligare har vi tre olika tomatplantor och i den avlånga blomlådan har vi odlat jordgubbar och en björnbärsbuske som kan få klättra. Jag brukar också placera olika balkong blommor som pelargoner och fuchsia. Andra balkongväxter som passar att odla i balkong är bland annat gurka, potatis och morötter. Medelhavsträd som olivträd, fikon och citronträd kan bli väldigt dekorativa. Jag har haft ett olivträd som jag köpte på Ikea och den har klarat vintern inomhus och jag tar ut den igen på våren. Lavendel tycker jag är en vacker växt också som är rätt tålig. 

Visst är det fint med en grön balkong? Vilka växter fungerar hos dig? 

Läs även mer tips om att odla på balkongen!