Jag har bakat en turkisk sötsak vallmofrö kaka (Haşhaş tatli) med opiumvallmofrö som går att köpa i affären eller på nätet går det att köpa fröet i Sverige. Du kan också odla opiumvallmo och skörda fröna själv.
Vad är opiumvallmo frö?
Opiumvallmo är ursprungligen en mat- och medicinväxt och är en giftig växt, men vissa plantors frön kan användas i bakverk och är inte skadlig. Plantan odlas som en prydnadsväxt i Sverige och halterna av opiater är för låga i plantan dessutom är klimatet för att tillverka opium för kallt i Sverige. Om du ska odla opiumvallmo är Papaver somniferum frön ätbara.
Vallmofrö kaka (Haşhaş tatli)
Ingredienser
- 3 st ägg
- 2 dl strösocker
- 2 sl rapsolja
- 2 dl mjölk
- 2 dl mannagryn irmik
- 2 l dl opiumvallmofrö haşhaş
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- Sockerlag:
- 2 dl vatten
- 2 dl strösocker
- här kan du hitta recept på hur man gör sockerlag, men använd måtten här
- Garnering: Grädde
Instruktioner
- Sätt ugnen på 185 grader. Vispa ägg och socker poröst.
- Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop.
- Häll i en smord fyrkantig form cirka 25×35 och grädda i cirka 30-35 minuter till mitten är färdig. När kakan svalnat lite häll över den ljumna sockerlagen. Servera med grädde.
Lämna gärna en kommentar om goda biffar nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3
Mums… det där ser ju jättegott ut. Undrar om det funkar med vanliga vallmofrön?
Oj, vilka härliga recept! Imorgon åker familjen till Side för en veckas semester – underbart! vi var där förra året också och blev väldigt förtjusta i både landet och maten. Särskilt den där goda, mustiga grytan som tillagas i en lerkruka. Jag kommer inte ihåg vad den heter men jag kommer ihåg den underbara doften som spreds när krukan öppnades – MUMS!
Hälsningar
Yvonne
Erika: Funkar gör det nog, men det blir nog inte samma smak. 🙂
Tack Yvonne. Vad roligt att ni gillade Side och maten. 🙂 Jag tror du menar Güvec grytan. Den är riktigt god. Ha en trevlig semester.
Vad jag förstår påminner vanlig vallmo och opiumvallmo om varandra i smaken. Men opiumvallmo har en ofrarlig, men ändå lite lugnande effekt. Och används därför vid tillverkning av bla hostmedicin. Kakan låter hur som helst mycket god! Jag har inte gett mig på att baka något med vallmofrö i än, men alla säger att det är så gott i kakor.
På frågan om majonäs i coleslaw. Nej, jag brukar inte ha i det om jag använder crème fraiche, men där emot om jag använder lätt fraiche eller turkisk yoghurt.
Vilken fin blogg! Så många recept som måste provas. Såg receptet på Simit bl a. Måste provbaka oc se om jag kan få dem att bli lika goda som de är i Istanbul…
Hej Yasemin! så nu var det jobb igen ja, ja men det kan vara ganska skönt ändå 🙂
Den här vallmokakan påminner om en som min svärmor bakar fast med en annan topping av philadlelfiaost.
Den här kakan ser verkligen inte dum ut.
Du har fått en award av mig, du får surfa in och hämta den!
hoppas du får en bra vecka kram!
Men det låter ju gott. Vi bakade cupcakes med vallmofrön och citron i och det smakade väldigt bra tillsammans.
Hej Yasemin, jag älskar vallmofrön i bakelsen, det knastrar så gott. Vet inte om du sett/minss den men jag gjorde en kaka med potatis och vallmo i våras. Det är så kul när du bloggar turkiskt mat och bak. Blir väldigt sugen på att testa.