Vallmofrö kaka (Haşhaş tatli)

Jag har bakat en turkisk sötsak vallmofrö kaka (Haşhaş tatli) med opiumvallmofrö som går att köpa i affären eller på nätet går det att köpa fröet i Sverige. Du kan också odla opiumvallmo och skörda fröna själv.

Vallmofrö kaka (Haşhaş tatli)

Vad är opiumvallmo frö?

Opiumvallmo är ursprungligen en mat- och medicinväxt och är en giftig växt, men vissa plantors frön kan användas i bakverk och är inte skadlig. Plantan odlas som en prydnadsväxt i Sverige och halterna av opiater är för låga i plantan dessutom är klimatet för att tillverka opium för kallt i Sverige. Om du ska odla opiumvallmo är Papaver somniferum frön ätbara.

Vallmofrö kaka (Haşhaş tatli)

Vallmofrö kaka (Haşhaş tatli)
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Efterrätt
Kök: turkiskt

Ingredienser

  • 3 st ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 sl rapsolja
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl mannagryn irmik
  • 2 l dl opiumvallmofrö haşhaş
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • Sockerlag:
  • 2 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • här kan du hitta recept på hur man gör sockerlag, men använd måtten här
  • Garnering: Grädde

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 185 grader. Vispa ägg och socker poröst.
  • Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop.
  • Häll i en smord fyrkantig form cirka 25×35 och grädda i cirka 30-35 minuter till mitten är färdig. När kakan svalnat lite häll över den ljumna sockerlagen. Servera med grädde.

Lämna gärna en kommentar om goda biffar nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3