Vallmofrö kaka (Haşhaş tatli)

Jag har bakat en turkisk sötsak vallmofrö kaka (Haşhaş tatli) med opiumvallmofrö som går att köpa i affären eller på nätet går det att köpa fröet i Sverige. Du kan också odla opiumvallmo och skörda fröna själv.

Vallmofrö kaka (Haşhaş tatli)

Vallmofrö kaka (Haşhaş tatli)

Vad är opiumvallmofrö?

Opiumvallmo är ursprungligen en mat- och medicinväxt och är en giftig växt, men vissa plantors frön kan användas i bakverk och är inte skadlig. Plantan odlas som en prydnadsväxt i Sverige och halterna av opiater är för låga i plantan dessutom är klimatet för att tillverka opium för kallt i Sverige. Om du ska odla opiumvallmo är Papaver somniferum frön ätbara

Recept opiumvallmofrö kaka (Haşhaş tatli)

Ingredienser
3 st ägg
2 dl strösocker
2 sl rapsolja
2 dl mjölk
2 dl mannagryn (irmik)
2l dl opiumvallmofrö (haşhaş)
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Sockerlag:
2 dl vatten
2 dl strösocker
(här kan du hitta recept på hur man gör sockerlag), men använd måtten här

Garnering: Grädde

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 185 grader. Vispa ägg och socker poröst.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop.
  3. Häll i en smord fyrkantig form cirka 25×35 och grädda i cirka 30-35 minuter till mitten är färdig. När kakan svalnat lite häll över den ljumna sockerlagen. Servera med grädde.