Kungsberget skidor – nära till Stockholm

Över helgen åkte vi på en skidweekend i Kungsberget – nära till Stockholm och väldigt barnanpassade liftar och många olika backar, junior parks och skicross bana. Bra med grillplatser och restauranger och boende nära allt.

Kungsberget skidor
Skidweekend

Bokningen gjorde jag genom Kungsbergets hemsida, vilket var rätt smidigt. Däremot skulle jag ringa och kolla en sak, och kundservice hade uppemot två timmars väntetid. Sen förstår jag inte varför sådana här ställen inte tar emot Amex (American Express kort), det är ett rätt stort belopp så det hade jag velat samla poäng på.  

Åka skidor nära Stockholm

Vi hade aldrig tidigare varit på Kungsberget. Men det gick smidigt att hitta dit med bilen, det var bara att följa väg E4 mot Gävle. Sen svänger man av mot Sandviken och därefter åker man genom samhället Järbo och är framme på cirka 2 timmar.

Hotell Kungsberget

Parkeringen var stor och vårt boende låg precis på torget, vilket var smidigt. Då kunde vi gå hem och ta pauser istället för att kånka på en väska med mat. Stugboendet däremot var väldigt litet, Torget 7 hette vårt. Men det var väl helt ok. Kommunikationen kunde varit bättre. Informationen om hur diskmaskinen fungerar hängde till exempel på insidan av ett skåp, vilket jag märkte sista dagen. Och även om jag följde instruktionerna fungerade den inte. Det hade väl varit klokt och samla all info i en pärm. Sopstationen stod bara släng på anvisad plats, och jag kunde inte se var den var på deras karta. I alla fall, även om det fanns mer att önska om kommunikationen så var det ok. Vi kunde ju trots allt ha stugmys till mello på lördagen. 🙂

Backar Kungsberget

Backarna var väldigt barnanpassade. Det fanns både knapp- och ankarliftar, tvåstol, trestol och tvåstolslift. Super Mario Nintendo backen var kul för de yngre barnen och på kvällarna lyste den i olika färger. Och barnbacken växlade om till pulkabacke på kvällarna, vilket är lite kul. Annars åkte vi mest i blå och röda backar, någon grön också. Av de röda var Johans backe lite enklare än mittbacken. Och västbacken var svårare än både Johans backe och mittbacken. Kungens Kurva backen var väldigt mysig. Och Johans backe, som var en skicross bana var också populär bland barnen. Det fanns också en junior park. 
Det var så mysigt att se hur Vera verkligen tittade på Emin och kopierade hans rörelser för att kunna ploga mindre och åka mer parallellt med skidorna. Det här året bokade vi heller inte någon skidskola, då vi hade gått en skidskola genom Friluftsfrämjandet i Vässjöbacken i Stockholm.

Behöver du utrustning till skidsemestern?

Kungsberget under corona

Kungsberget hade begränsningar på hur mycket folk det fick vara. Det var lite mer kö i åttastolsliften, men de övriga liftarna gick väldigt snabbt och backarna var bra. Skönt att det inte var packat med folk. Även i skiduthyrningen hade de väldigt mycket selfservice så att man minskade kontakten när en skulle lämna tillbaka pjäxor, skidor och skidstavar.

Mat Kungsberget

Det fanns ett flertal restauranger och Kungsberget hade löst det smidigt för att coronaanpassa det. Till exempel hade de en app man fick använda när man skulle beställa inne på restaurangerna. Och det gick också bra att beställa hem maten. Vi åt på Sofias pizzeria en kväll och det var väldigt lugnt i restaurangen också med bra avstånd. Grillplatserna var också flertalet enskilda så att varje familj kunde sitta enskilt och grilla. Och riktigt mysiga hyddor båda högre upp i bergen och nere. Skilodgen var väldigt liten men mysig. Närmaste Ica närlivs låg i Järbro cirka 10 minuter med bilen.

Allt som allt var det ett bra besök och Skidweekend i Kungsberget – nära till Stockholm var väldigt familjeanpassat och vi fick många bra åk.  

Jag gjorde också en Reel film på min instagram från Kungsberget, kika på den här.

Läs också om vår skidresa till Idre.