Mjuka gömec med smör

Mjuka gömec med smör är ett turkiskt bröd med sesamfrön som du kan äta till frukost bakad med kärlek. Det nybakade brödet får sin goda smak och mjukhet från smöret och mjölken. I den region jag kommer ifrån kallar vi dessa sütlü bilik, men i Konya/ Kulu kallas den Gömec och formas runda. Men båda turkiska bröden smakar precis lika gott.

Mjuka gömec med smör
Turkisk bröd – Gömec

Vad är gömec?

Gömec är ett turkiskt bröd som får sin mjukhet och fluffighet av smör och mjölk. I Kulu/ Konya regionen kallas dessa bröd till frukost för Gömec och i regionen Kapadokya kallas den för sütlü bilik och formas istället avlånga. Båda är frukostbröd och smakar jättegott med en klick smör och ostskiva på.

Recept Mjuka gömec med smör

  • 3 dl mjölk, 3%
  • 100 gr smör
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • Paket färsk jäst
  • 1 msk olja
  • 7-8 dl mjöl

Pensling ägg och sesamfrön

Gör så här

  1. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken. Smula ner jästen i en skål och blanda med den ljumma smör- och mjölk vätskan. 
  2. Tillsätt resten av ingredienserna som socker, olja, salt och blanda.
  3. Tillsätt nu mjölet och knåda degen slät tills du får en mjuk deg som inte fastnar i skålens kanter. Låt degen vila i en timme under en ren handduk.
  4. Ta nu små rundlar av degen och kavla ut till cirkelformar, märk ut mönstret med en sked och lägg gömec bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt vila i cirka 30-40 minuter. 
  5. Pensla bröden med smör och sesamfrön och grädda i ugnen på 225 grader i cirka 12-15 minuter.

Om du gillar Gömec kan du också prova göra:
Turkisk pide
Bjudbröd med olivfyllning