Lyxig saffranskaka

Idag bjuder jag på en lyxig saffranskaka med nötter, som inte är så svår att baka och som är lite av det där extra med en fyllning av saffranskräm och äpplen och nötter. Jag brukar alltid plocka med mig receptblad när jag handlar mat och är så glad att jag hittat det här receptet från ICA. Den kommer definitivt imponera på dina gäster och glädja smakupplevelsen.

Lyxig saffranskaka
Lyxig saffranskaka med nötter

Recept Lyxig saffranskaka

Saffranskaka

Tillagningstid1 timme 40 minuter
Måltid: Efterrätt
Keyword: Jul
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl strösocker eller brun farin
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 175 g smör
  • 2 ägg

Saffranskräm

  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 1 msk Maizena majsstärkelse
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 g saffran
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning 2

  • 4 äpplen 600 g
  • 2 dl blandade nötter

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Blanda alla ingredienser till degen gärna i matberedare. Tryck ut hälften av degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm). Sätt in formen och resten av degen i kylskåp.
  • Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar (den ska inte koka). Låt krämen svalna och rör i vaniljsockret.
  • Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Bred ut krämen på botten av pajdegen. Lägg på äppelklyftorna och hela eller grovhackade nötter. Rulla ut resten av degen till drygt fingertjocka rullar och lägg dem över äppelklyftorna.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna.

Källa recept: ICA

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3