Saffranskaka med nötter

Idag bjuder jag på en saffranskaka med nötter, som inte är så svår att göra men som är lite av det där extra. Jag brukar alltid plocka med mig receptblad när jag handlar mat och det här är från ICA.

Adventskaka med saffran och nötter
Adventskaka med saffran och nötter

Recept Saffranskaka med nötter

Saffranskaka

Ingredienser

  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl strösocker eller brun farin
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 175 g smör
  • 2 ägg

Saffranskräm

  • 1 dl mjölk
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • 1 msk Maizena majsstärkelse
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 g saffran
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 4 äpplen 600 g
  • 2 dl blandade nötter

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Blanda alla ingredienser till degen gärna i matberedare. Tryck ut hälften av degen i en form med löstagbar kant (ca 24 cm). Sätt in formen och resten av degen i kylskåp.
  • Blanda alla ingredienser till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar (den ska inte koka). Låt krämen svalna och rör i vaniljsockret.
  • Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Bred ut krämen på botten av pajdegen. Lägg på äppelklyftorna och hela eller grovhackade nötter. Rulla ut resten av degen till drygt fingertjocka rullar och lägg dem över äppelklyftorna.
  • Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter. Låt kakan svalna.

Källa recept: ICA