Vandring i Idre – tips på måsten

Precis hemkommen från en semester på vandring i Idre i en vecka. Har varit underbart på alla sätt och vi besökte bland annat sevärdheterna Fulufjället, städjan, grövelsjön, Idre fjäll. Vandring i Sverige är verkligen en upplevelse för den som gillar friluftslivet.

Sommar i Idre
Grövelsjön

Under vår semester med vandring i Sverige i Idre kändes det som om stegen aldrig skulle ta slut av att vandra så mycket, men när vi sen fick belöning i egenskap av den vackra naturen så var det värt varenda steg. Här kommer en lista på saker du kan göra om du besöker Idre för vandring under sommaren.

1. Fulufjället – Njupeskär

På plats fick vi en guide från Naturum som följde med oss runt och berättade om växter och träd i de olika miljöerna som myren och fjället. Tallen är det träd vi främst ser omkring oss i området och det beror på dess djupa rötter och tålighet. Träden kurvar sig gärna här eftersom det blåser mycket och de klarar sig bättre så berättar guiden. Snart passerar vi en vacker å och framför oss har vi en familj med en hund som springer ut och badar i vattnet. Vi tar en paus under vandringen vid utsikten mot vattenfallet och den är magisk och att få höra och se den forsande vattenströmmen är underbart avslappnande. 

Äldsta trädet Old Tjikko

Den här vägen är väldigt brant, men Vera på fem år klarade av att gå upp på den. Dock var vandringen i Idre rekommenderad för barn från 8 år. Uppe i fjället fanns knappt några träd eftersom det är så blåsigt. Däremot fanns det massor av mossa och det är därför man tror att det gamla träder Old Tjikko överlevt så länge, eftersom mossan behåller fukten. Jag förväntade mig ett brett och stort träd, men det var väldigt smalt och tanigt ungefär som en gammal äldre herre. Där uppe tog vi vår matpaus från fjällvandringen och det var väldigt tyst och skönt att sitta där. Efteråt gick vi tillbaka genom den oranga leden via stugan och träffade på en padda och en massa mygg. Hjortronen hade också börjat blomma vid den här årstiden och har så fin färg.

2. Fjället Städjan

Från Nipfjällets sommarparkering följer man vandringsleden till Städjan. Inte så jobbig väg att vandra i fjället och framför den finns en sjö där vi satt och åt vår lunch, vilket var så mysigt. En ren kom och hälsade på som gjorde vandringen mycket roligare. Därefter vandrade vi hem i lugn takt.

3. Grövelsjön vandra till vattenfallet Silverfallet

En ganska lång och utmanande vandring på 8 km fram och tillbaks. Väldigt vacker omgivning. Det går även båtar härifrån till den norska sidan. Finns lite olika leder men vi valde vandringsleden Silverfallet och det kändes alldeles lagom och dessutom en riktig ljuspunkt. Barnen tyckte att den var väldigt intressant så vi stannade till på vattenfallet och fotade lite under vår vandring i idre.

4. Idre Fjäll i Idre

Här finns massvis att göra eller bara ta det lugnt i din stuga. Mån-tors var grillen tänd så vi hängde såklart här på kvällarna och passade på att grilla en massa gott. Dagtid kunde man cykla mountainbike, klättra i höjdbanor, besöka fäbodens djur och våffelstugan, bada i den uppvärmda poolen, hoppa i hoppborgen, bowla, golf, karaoke, åka med liften upp till restaurang Utsikten, med mera. Gå in på idrefjall.se för att läsa mer. För den matintresserade finns P&W kök och bar som är med i White Guide.

5. Paddla i Burusjön

Speciellt ån var riktigt mysig att paddla i och sen ta ett stopp för mat i solen.

Läs även om min skidresa till Idre Fjäll. 

Lämna gärna en kommentar om inlägget nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3