Gör din egen havremjölk – snabbt

Att dricka mjölk var något jag slutade med samtidigt som jag började studera till holistisk hälso- och livsstilsterapeut och uteslöt inflammationsbildande kost. Jag dricker numera havremjölk till mitt chaité eller matchalatte eller när jag använder det i bakning. Så här gör du din egen havremjölk.

Gör din egen havremjölk
Gör din egen havremjölk

Laktos kan irritera tarmen

Tidigare hade jag förstått det här med laktos att det ska undvikas av enbart de som har laktosintolerans eller är laktosallergiker. Men under utbildningen fick jag lära mig att mjölk kan trigga akne, vilket jag brukar ha problem med i min menscykel. Det kan också vara inflammationsbildande och kan irritera tarmen. När jag tog bort det ur min kost kände jag att jag mådde mycket bättre. Som jag har berättat tidigare så läkte jag bort min trokanterit inflammation på höft- och knä efter att ha börjat äta antiinflammatoriskt. Mina barn har båda blivit av med böjveckseksem och min son har blivit av med svamp på armarna. Här kan ni läsa om hur jag ändrat min kost. Därför utesluter jag mjölk från mig kost och dricker istället havremjölk. Jag använder även havremjölk till gröt och bakning.

Att göra egen havremjölk är egentligen väldigt enkelt. Det är billigt och skönt ibland att inte behöva kånka på paketen och det är dessutom mycket nyttigare att göra egen. Läs anklagelserna mot Oatlys vilseledande märkning om socker.

Egen havremjölk

Laga din egen havremjölk.
Måltid: Drinkar

Ingredienser

 • 2,5 dl havregryn
 • 1,2 l vatten
 • 1 nypa havssalt
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 1 krm kanel

Instruktioner

 • Mixa alla ingredienser i cirka en minut.
 • Sila genom nötmjölkspåse över i en skål.
 • Häll upp din färdiga havremjölk i en ren glasflaska och förvara i kylskåpet. Färdig havremjölk håller cirka två-tre dagar.
 • Smaksätt havremjölken med kokos, kanel, vaniljpulver eller agavesirap.
 • Nötmjölkspåse (Jag köpte denna från Reneé Voltaire)
 • Tips. Använd pulpan som blir över i nötmjölkspåsen för att baka bröd eller i smoothie.