Gör din egen havremjölk – recept

Att dricka mjölk var något jag slutade med samtidigt som jag började studera till holistisk hälso- och livsstilsterapeut och började med antiinflammatorisk kost och uteslöt mat som skapar inflammation i kroppen. Jag dricker numera havremjölk till mitt chai- eller matchalatte eller till bakning. Så här gör din egen havremjölk. Recept med havremjölk!

Gör din egen havremjölk recept
Havremjölk

Varför är laktos inte bra?

Tidigare hade jag förstått det här med laktos att det ska undvikas av enbart de som har laktosintolerans eller är laktosallergiker. Men under utbildningen fick jag lära mig att mjölk kan trigga akne, vilket jag brukar ha problem med i min menscykel. Det kan också vara inflammationsbildande och irritera tarmen.

När jag tog bort laktos ur min kost kände jag att jag mådde mycket bättre och att menscykeln är mer i balans. Jag läkte även bort min trokanterit inflammation på höft- och knä efter att ha börjat äta antiinflammatoriskt. Båda mina barn har blivit av med böjveckseksem. Min son har blivit av med svamp på armarna.

Här kan ni läsa om hur jag ändrat min kost. Därför utesluter jag mjölk från mig kost och dricker istället på havre. Jag använder även havremjölk till gröt och bakning.

Göra din egen havremjölk

Att göra nötmölk är egentligen väldigt enkelt. Det är billigt och skönt ibland att inte behöva kånka på paketen. Det är dessutom mycket nyttigare att göra egen. Läs anklagelserna mot Oatlys vilseledande märkning om socker.

Havremjölk

Laga din egen havremjölk.
Måltid: Drinkar

Ingredienser

 • 2,5 dl havregryn
 • 1,2 l vatten
 • 1 nypa havssalt
 • 1/2 tsk vaniljpulver
 • 1 krm kanel

Instruktioner

 • Mixa alla ingredienser i cirka en minut.
 • Sila genom nötmjölkspåse över i en skål.
 • Häll upp din färdiga havremjölk i en ren glasflaska och förvara i kylskåpet. Färdig havremjölk håller cirka två-tre dagar.
 • Smaksätt havremjölken med kokos, kanel, vaniljpulver eller agavesirap.
 • Nötmjölkspåse (Jag köpte denna från Reneé Voltaire)
 • Tips. Använd pulpan som blir över i nötmjölkspåsen för att baka bröd eller i smoothie.