Spa i Istanbul – hamam

En guide om spa i Istanbul, där jag besökte ett gammalt supermysigt hamam och fick en härlig Retreat i Istanbul. Jag berättar även om Sultan Ahmet och Tophane.

Retreat in Istanbul

Retreat in Istanbul

Resa till Istanbul

Fredag 19 februari. Jag har checkat in för resan till Istanbul och tar mig nyfiket till den nyöppnade Starbucks. Den är ganska långt in i korridoren. Jag beställer en Machiato Caramell och betalar 46 kronor (anm. på den tiden) för en liten kopp och sitter där i en halvtimme och går sedan till gate 19. Jag älskar flygresor. För mig är det enorm känsla att flyga. Det betyder för mig vila och semester. Ombyte av miljö och nya upptäckter. Mitt flyg är Turkish Airlines. På TV:n går en film som heter Fame. Senare bläddrar jag i min guidebok om Istanbul som jag har köpt. Även om jag har varit i Istanbul minst 7-8 gånger, så ville jag ha en guidebok denna gång. Sedan bläddrar jag lite i Skylines tidningen, som jag beundrar formgivningen på. I den finns en reportage om mezerätter. Och på tisdag ska jag på matkurs i Istanbul. När vi väl landat väntar vi på en person som ska köra oss till vårt hotell. När vi kommit in på hotellet känner vi oss trötta. 

Cemberlitas hamam i Istanbul

Lördag: Jag börjar med frukostbuffén. Det finns mycket att välja mellan på turkiska frukosten och det är svårt att motstå det goda. Det finns allt mellan simit, äggröra, ostbrickor, olika brödsorter, yoghurt och müsli variationer. Det blir en våffla med lönnsirap och mycket mer.

Därefter tar vi T-banan till Cemberlitas. Vi börjar dagen med en visit på det historiska Cemberlitas hamam-badet som är ritat av den berömde arkitekten Sinan. Det kostar cirka 500 kronor (anm. priset är då) för det stora paketet. Då får man inträde i hamam, en skrubbning och tvättning samt en oljemassage. Jag går in lite nyfiket och tittar mig omkring. En söt kvinna vid namn Maria hjälper mig till omklädningsrummet. Hon har en kraftig brytning på turkiska, troligen är hon en bulgar turk eller liknande. Jag får en ”pestamel” handduk i klassiska turkiska motiv med rött, vitt och blått. Det är en tunn handuk som man kan använda till hamam. Därefter blir jag visad till hamam delen av en jättesött äldre kvinna. Hon ber mig ta det lite lugnt och vila. Jag lägger mig på den varma stenen i mitten och känner hur skönt värmen når ryggen.

Avslappning i hamam

I taket som är formad som en kupol finns små runda hål för att släppa in ljuset. Jag känner hur värmen från stenen sprider sig till hela min kropp och mjukar upp den. Det känns som att ligga på stranden och jag är helt och hållet avkopplad. Det finns ungefär 4 andra gäster. 3 turkar och en turist. Efter ett tag kommer det 3 turister till. Jag går in i jacuzzin som är riktigt varm. Efter att ha vilat där får jag ligga på hamamstenen och får min skrubbning. Det är 3 kvinnor som jobbar där. Dem ser rätt identiska ut och även dem här kvinnorna bryter lite på turkiska. Dem sjunger fina låtar, pratar emellan varandra och skrattar. Det är en charm och värme jag möts av inne i det här hamamet. Och den känslan tar mig tillbaks till historien. Jag lägger mig på min pestamel på den varma stenen framför min skrubbare. Hon börjar med att hälla lite vattten på mig och börja försiktigt skrubba mig först på baksidan och sedan på framsidan. Sedan tar hon tvållödder på hela min kropp och fortsätter att skrubba. Därefter visar hon mig till kranen och tvättar mitt hår. Vi är färdiga här och jag hänvisas in till vilorummet och får en färskpressad juice.

Oljemassage i spa i Istanbul

Därefter tas jag in i massagerummet och får en halv timmes oljemassage. Jag har tidigare inte fått massage i Turkiet, men som jag har förstått går den turkiska massagen lite snabbare än den svenska. 
Efter att vi båda kom ut tog vi en granatäppeljuice i loungen. Shoppade lite presenter i butiken där det fanns pestamel, olivtvålar och skrubbhandskar.

Boende i Istanbul

Hammamhane – det här hotellet är så himla mysigt. Jag vill bara åka till Istanbul för att bo där. Rummen, uteserveringen för frukost, gatan och området. Kolla in Hammamhane här!

Läs mina andra resetips om Istanbul:

Istanbul guide i Turkiet

7 resetips för en weekend Istanbul

Läs mina andra guider om Istanbul!