Enkel daimtårta glutenfri

Överraska med en lättlagad tårta utan gluten till kalaset. Sonen fyllde år i fredags och det blev ett fint tillfälle att fira tillfället genom att baka en enkel daimtårta som är glutenfri och laktosfri. Det bästa av allt är att daimtårtan är enkel att svänga ihop och är väldigt lätt i smaken. Mums!

Enkel daimtårta glutenfri
Enkel daimtårta glutenfri

Daimtårtan påminner mig om när min mamma brukade baka marängtårta med daim när jag var liten. Jag älskade smaken och tänk sån tur att tårtan är så lätt att baka. Du behöver endast 3 ingredienser till marängtårtan utan vetemjöl och sen bred på med vispad fluffig grädde och krossad choklad över tårtan. Jag minskade sockret till hälften, oftast går de flesta recept att halvera sockermängden och kakan får en naturlig sötma. Jag tycker de flesta bakverkens recept är för söta, så har för vana att kolla upp mängden i recepten.

Daimtårta mandelmjöl

I receptet använde jag också mandelmjöl. När den här dajmtårtan brukade bli lagad på 90-talet så var det inte lika vanligt med mandelmjöl, då brukade det stå mandlar i receptet så fick man mala det själv. Visst är det smidigt nu när det går att hitta mandelmjöl i butikerna, den här köper jag.

Jag försöker ofta äta mindre gluten då jag har märkt flera fördelar med antiinflammatorisk kost, läs mer här om du är nyfiken.

Förbereda daimtårta

Marängtårta kan du förbereda dagen innan, genom att göra marängtårta botten och låta den svalna under en duk. Se till så att du vispar marängen ordentligt så att det blir till fast skum. Du kan förvara glutenfri marängtårta i kyl, men servera den helst så snabbt som möjligt eftersom marängen kan smälta speciellt om den kommer i kontakt med vätska som hallon och jordgubbar. Vill du göra tårtan laktosfri kan du använde kokosgrädde eller laktosfri grädde. 

Enkel daimtårta recept

Daimtårta

Supergod gluten- och laktosfri tårta till kalaset.
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid40 minuter
Måltid: Efterrätt
Kök: Svenskt
Keyword: glutenfri
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 dl björksocker
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 dl grädde/ kokosgrädde
  • 1 hackad daimchoklad alt. mörk choklad

Instruktioner

  • Vispa ägg och socker poröst så att det blir ett skum. Blanda i mandelmjöl och rör om och häll smeten i  en smord form med löstagbar botten.
  • Grädda i 175 grader cirka 40 minuter i mitten av ugnen. Låt kakan svalna. Dekorera med vispad grädde och daimchoklad.

Marängtårta utan gluten går att variera med vilken fyllning du vill, se tips på fler fyllningar.

Prova somrig cheesecake!

Lämna gärna en kommentar eller recension om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3