Enkel daimtårta glutenfri

Sonen fyllde år i fredags och jag bakade en enkel daimtårta som är glutenfri och laktosfri samt enkel att svänga ihop och är väldigt lätt i smaken.

Daimtårta-glutenfri-recept
Daimtårta glutenfri recept

Jag älskade när min mamma brukade marängtårta med daim när jag var liten. Och tänkt att tårtan är så lätt att baka. Du behöver endast 3 ingredienser till marängtårtan som är utan vetemjöl och sen på bred på med grädde och choklad. Jag minskade sockret till hälften, oftast går de flesta recept att halvera sockermängden och kakan får en naturlig sötma. Jag tycker de flesta bakverk är för söta. Sen använde jag också mandelmjöl. När den här tårtan brukade lagas på 90-talet så var det inte lika vanligt med mandelmjöl, då brukade det stå mandlar i receptet så fick man mala det själv. Men så smidigt nu när det är vanligt med mandelmjöl. Marängtårta kan också förberedas dagen innan, genom att göra marängtårta botten och låta den svalna under en duk. Du kan förvara marängtårtan i kyl, men servera den helst så snabbt som möjligt eftersom marängen kan smälta speciellt om den kommer i kontakt med vätska som hallon och jordgubbar. 

Recept Enkel daimtårta

Marängtårta med daim

Supergod tårta till kalaset.
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid40 minuter
Måltid: Efterrätt
Kök: Svenskt
Keyword: glutenfri
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 dl björksocker
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 dl grädde/ kokosgrädde
  • 1 hackad daimchoklad alt. mörk choklad

Instruktioner

  • Vispa ägg och socker poröst så att det blir ett skum. Blanda i mandelmjöl och rör om och häll smeten i  en smord form med löstagbar botten.
  • Grädda i 175 grader cirka 40 minuter i mitten av ugnen. Låt kakan svalna. Dekorera med vispad grädde och daimchoklad.

Marängtårta går att variera med vilken fyllning du vill, se tips på fler fyllningar.

Prova somrig cheesecake!