Enkel daimtårta glutenfri

Överraska med en lättlagad tårta utan gluten. Sonen fyllde år i fredags och det blev ett fint tillfälle att fira genom att baka en enkel daimtårta som är glutenfri och laktosfri. Det bästa av allt är att tårtan är enkel att svänga ihop och är väldigt lätt i smaken. Mums!

Enkel daimtårta glutenfri
Enkel daimtårta glutenfri

Daimtårtan påminner mig om när min mamma brukade baka marängtårta med daim när jag var liten. Jag älskade smaken och tänk sån tur att tårtan är så lätt att baka. Du behöver endast 3 ingredienser till marängtårtan utan vetemjöl och sen på bred på med grädde och choklad. Jag minskade sockret till hälften, oftast går de flesta recept att halvera sockermängden och kakan får en naturlig sötma. Jag tycker de flesta bakverk är för söta.

Daim marängtårta med mandelmjöl

Sen använde jag också mandelmjöl. När den här dajmtårtan brukade lagas på 90-talet så var det inte lika vanligt med mandelmjöl, då brukade det stå mandlar i receptet så fick man mala det själv. Visst är det smidigt nu när det går att hitta mandelmjöl i butikerna. Marängtårta kan också förberedas dagen innan, genom att göra marängtårta botten och låta den svalna under en duk. Du kan förvara glutenfri marängtårta i kyl, men servera den helst så snabbt som möjligt eftersom marängen kan smälta speciellt om den kommer i kontakt med vätska som hallon och jordgubbar. Vill du göra tårtan laktosfri kan du använde kokosgrädde eller laktosfri grädde. 

Enkel daimtårta recept

Daimtårta

Supergod gluten- och laktosfri tårta till kalaset.
Förberedelser5 minuter
Tillagningstid40 minuter
Måltid: Efterrätt
Kök: Svenskt
Keyword: glutenfri
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 dl björksocker
  • 3 dl mandelmjöl
  • 2 dl grädde/ kokosgrädde
  • 1 hackad daimchoklad alt. mörk choklad

Instruktioner

  • Vispa ägg och socker poröst så att det blir ett skum. Blanda i mandelmjöl och rör om och häll smeten i  en smord form med löstagbar botten.
  • Grädda i 175 grader cirka 40 minuter i mitten av ugnen. Låt kakan svalna. Dekorera med vispad grädde och daimchoklad.

Marängtårta går att variera med vilken fyllning du vill, se tips på fler fyllningar.

Prova somrig cheesecake!