Kakor med äpple & kanel (Kurabiye)

Kakor med äpple & kanel (Kurabiye) är mina favoritkakor från mellanöstern och man brukar bjuda till fikat i Turkiet. Äpple och kanel är en utmärkt kombination, som gör kakorna saftiga inuti och degen är seg utanpå. Servera kaka till kaffet eller teet.

Kakor med äpple & kanel (Kurabiye)
Kakor med äpple

Baka kaka grundrecept

Att baka kakor är egentligen enkelt och går snabbt. Följ grundreceptet för mördeg på smör, socker och mjöl och tillsätt de smaker du vill. Det här receptets kakdeg är lite annorlunda, se nedan, och kakorna är fyllda med den goda fyllningen av äpple, kanel och hasselnötter. Äpple och kanel är något jag förknippar med svenska smaker, så även om denna kaka äts i Turkiet så tycker jag den passar väldigt bra i det svenska köket.

Kakor till kaffet

Om du som jag älskar att ha en liten kaka till kaffet, teet, guldmjölk eller matchalatten, så kan det vara kul att baka lite olika kakor. Dessa kakor utan gluten brukar jag baka:

Saffransbiscotti glutenfri – den här blir väldigt bra i konsistensen med mandelmjöl.
Jordnötskakor utan mjöl – gott med jordnötssmör i kakor
Macarons glutenfri – dessa är ju väldigt söta men kul att unna sig ibland.
Tahinikakor – dessa är väldigt naturliga i sin smak om du gillar det. Annars kan du ha i lite mer sötma.

Recept kakor med äpple & kanel (Kurabiye)

Kakor med äpple och kanel

Populära småkakor till fikat.
Tillagningstid1 t
Måltid: Efterrätt
Kök: turkiskt
Keyword: cookies, kakor

Ingredienser

  • 110 gr rumsvarm smör
  • 2 dl strösocker
  • 0,75 dl rapsolja
  • 1 dl turkisk yoğurt
  • 1 ägg
  • 3 msk potatismjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • ca. 8 dl vetemjöl

Fyllninf

  • 3 rivna äpplen
  • 1 tsk kanel
  • 3 msk strösocker
  • 1 dl hackade hasselnötter
  • 2 msk florsocker för garnering

Instruktioner

  • Knåda ingredienserna till degen i en skål. Låt vila övertäckt med plastfolie i ca. 30 min i kyl.
  • Börja fyllningen genom att steka de rivna äpplena med sockret tills de blir mjuka. Tillsätt kanel och de hackade nötterna och låt det svalna.
  • Dela degen i ca. 30 bitar. Ta varje bit deg och kavla ut till en avlång cirkel, fyll med fyllning och stäng så att det blir enligt bilden ovan.
  • Sätt ugnen på 180 C. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper och baka i ugn i ca. 20 min. När de är rumsvarma pudra florsocker över kakorna.

Prova sega sirapskakor!