Jordnötskakor med jordnötssmör

Baka glutenfria småkakor – jordnötskakor med jordnötssmör. Byt ut chipset till nyttigare snacks. Jag bakade dessa jordnötskakor utan gluten till vårt fredagsmys och de blev supergoda och receptet var väldigt enkelt att svänga ihop.

Jordnötskakor med jordnötssmör
Jordnötskakor

Jag vill gärna inspirera till att byta ut fredagsmysets chips och läsk till annat. Nu kanske dessa jordnötskakor till fredagsmyset inte är de supernyttigaste heller, men bättre än chips och läsk. Jag tar hellre små steg och är inte superhård mot mig själv. Jag vill njuta av vardagen och göra den bättre sakta.

Varför minska på socker?

Socker är något som jag minskat på de senaste åren. Tidigare så kunde blodsockernivån ändras ganska mycket hos mig och jag kunde känna ett sötsug efter sötsaker rätt ofta. Efter att jag dragit ner på socker har min blodsockernivå varit rätt stabil de senaste åren och den känslan är helt obeskrivlig.

Därför har jag slutat med socker

Socker skapar ett sötsug och ett beroende som ger blodsockerdippar och trötthet. Socker innehåller egentligen ingen näring, så det känns bättre att äta frukter som innehåller naturligt socker samt vitaminer.

Det här hände när jag slutade äta socker

Sedan jag slutade äta socker så har också mitt sötsug minskat. Jag känner inte lika mycket sug efter sötsaker eller nästan inte alls. Häromveckan köpte jag naturgodis, som också innehåller socker, och dem kändes alldeles för söta och jag kunde inte äta mer än 1-2 stycken.

Tips att sluta med socker

Det är mer i våra tankar som det finns föreställningar om att vi ska ha en skål godis till fredagsmyset. Men om vi lär om vår hjärna med att det inte behöver vara så kan det bli enklare att inte få sötsug. Följ gärna hälsosamma konton på instagram och läs hälsosamma artiklar för att påverka din hjärna. Det kan ta tid att ändra om de föreställningar vi har. Marknadsförare av chips och läsk är väl medvetna och jobbar med att få oss att köpa dessa saker till fredagsmyset eller Netflix & chill.

Jordnötskakor

Total tid40 minuter
Måltid: Efterrätt

Ingredienser

  • 2 1/2 dl jordnötssmör
  • 2 1/2 dl farinsocker
  • 1 ägg
  • 2 tsk bikarbonat
  • 100 gr hackad mörk choklad
  • 100 gr osaltade jortnötter

Instruktioner

  • Börja med att blanda alla ingredienser till en smet och ställ kallt i 30 minuter.
  • Sedan sätt ugnen på 175 grader. Forma till en rulle och skär skivor och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i 8-10 minuter.

Prova gärna mina Tahinikakor!