Vandring i Stockholm – Sörmlandsleden

Jag var ute på Sörmlandsleden – vandring i Stockholm och hade vandring med övernattning. Vi startade vid Mölnbo och vandrade längs Akaren till Lilla Horssjön på den orangea leden etapp 12-13. Jag gillade de etapper vi gick eftersom det var stor variation i höjd, tidvis öppet landskap med närhet till sjön och bra skyltning.

Sörmlandsleden – vandring i Stockholm
Sörmlandsleden – vandring i Stockholm

Laga mat på stormkök

Det som jag gillar bäst med att vandra är att tälta nära sjön och att laga mat ute och att njuta av maten i den fina naturen. Att somna och vakna till fåglarnas kvitter och sedan kika ut från tältfönstret och se den glänsande sjön ger mig ny energi. Att laga mat i det tysta och bara gå in i min matlagning ger mig så mycket glädje och njutning.

Sen är det otroligt rensande och avslappnande att lämna allt där hemma och låta tankarna få vila när du vandrar i en tyst skog. Det är som om kroppen får en nystart och det behöver den verkligen ibland. Stress är en av de större hälsofarorna idag och vi behöver verkligen lära oss att ta pauser från vardagen och njuta av nuet. Under vandringen försökte jag hela tiden öva min mindfulness genom att känna av naturen och inte tänka på något annat. När jag kom av mig, vilket jag givetvis gjorde så försökte jag gå tillbaka till att inte tänka på något och istället njuta av naturen.  

Vandring Stockholm

Fördelen med att vandra Sörmlandsleden är också att dess läge ligger bra till oss som bor i Stockholm. Det går bra att lämna bilen vid parkeringen i Mölnbo, vilket underlättar en hel del. Vi vandrade längs fina etapp 12-13. I området finns det flera gruvor som gör det historiskt intressant med kvarlämningar från istiden. Sjövattnet är rent men är du inte bekväm med det så finns det idag olika filter för att rena vatten som du kan ta med dig på vandringen.

Tips på utemat med stormkök

Jag hade aubergine i kylen och packade ner dem, med lite broccoli och ris. Min favoritgrötblandning på havregryn, chiafrön, linfrön, solrosfrön fick givetvis följa med för att förgylla mina morgnar. Det blev tre olika rätter under vandringen:

  • Hajk-risotto med brocolli och svamp (Använd en snabbris)
  • Aubergineragu med riskaka (Stek aubergine och svamp med grädde)
  • Auberginesallad (grill aubergine och göra en sallad med valfria grönsaker ex. tomat, gul lök, massor av olivolja samt salt)

Tips på packning på vandring / camping

Att ta med sig rätt packning på fjällvandringen eller dagsutflykten är viktigt. Här följer en packningslista:

  • Tält – 2 personers vandringstält från Bergans som jag har köpt på XXL för 799 kronor
  • Sovsäck – köp en lättare modell, värt när du ska vandra flera dagar. Kolla även att den klarar kyligare väder
  • Liggunderlag som går att blåsa upp är bekvämare. Finns lättare modeller att bära idag idag som inte kostar så mycket.
  • Utekök Trangia gas, tändare, kniv, serveringstillbehör
  • Ombyte och kläder, hygienartiklar, första hjälpen, myggmedel, pincett för fästing
  • Vandringsskor som är bekväma
  • Vatten och mat
Film från vandring i Sörmlandsleden

Läs mina andra guider!

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3