Havrescones med blåbär – enkelt recept

Mumsiga goda havrescones med blåbär och egen hemmagjord blåbärssylt. Min dotter Vera fyllde 8 år under veckan och ville ha födelsedagsfrukost med scones i sängen. Om hon blev glad.

Havrescones med blåbär
Havrescones med blåbär

Dessa scones med havregryn var supergoda. Om du vill ha glutenfritt går det såklart att baka glutenfria scones. Använd istället glutenfritt mjöl eller mixa dina havregryn till mjöl.

Blåbär nyttigt

  • Blåbär är näringsrikt och innehåller massor med fibrer som är bra för magen. Starka färger som blå i blåbär brukar vara ett tecken på näring.
  • Vitaminer som magnesium, mangan, kalcium, kalium, järn, B-vitamin och C-vitamin
  • Rik på antioxidanter som skyddar kroppens celler. Orac värdet för bläbär är 9500 medans den ligger för 5000 på hallon i jämförelse.

Recept: Havrescones med blåbär

Scones med havregryn

Ingredienser

  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ½ dl havregryn
  • ½ tsk salt1
  • ½ tsk bakpulver
  • 50 g smör rumsvarmt
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • Garnering Havregryn

Instruktioner

  • Så här gör du dina scones med havregryn
  • Börja med att sätta ugnen på 250 grader. Först blandar du de torra ingredienserna i en skål. Sedan tillsätter du smör genom att nypa ihop det med de torra ingredienserna. Tillsätt mjölken och äggen och knåda ihop till en kladdig deg.
  • Fortsätt med att dela degen i fyra delar och med hjälp av mjöl rullar du ihop varje deg till en rund kaka. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och strö över lite havregryn innan du gräddar dem i ugnen i 15 minuter. Låt dem svalna med en handduk på.

Prova pannbörek med mozarella till frukost nästa gång!

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3