Banoffee pie till fikat

Söt Banoffee pie med en härlig kolasås och grädde på till fikat. Sötsaken banoffee paj utan ugn är väldigt enkel att baka och lagom söt om du är sugen på något gott till teet. Perfekt att bjuda på festen då banofee pajen bakas i långpanna.

Banoffee pie till fikat
Banoffeepaj utan ugn

Vad är Banoffee pie?

Det är en brittisk dessert introducerad 1970. Namnet kommer från att man har satt ihop bananer och toffee. Det speciella med Banofee paj efterrätten är kolasåsen, den otroliga karamelliserade mjölken Dulce de leche, som tillsammans med bananer, vispad grädde och hasselnötter blir en fullträff till efterrätt i smak och konsistens. En sådan god kombination i en söt paj med len söt smak av kolasås och grädde som balanserar upp, som i sin enkelhet är perfekt till fikat. Karamelliserad mjölk går att köpa färdig eller gör själv genom att koka kondenserad mjölk till din banofee paj. Svår att motstå! Vad som är ännu bättre att med kolapajen är att den är så enkel att baka och går inte in i ugnen. Banan kan dock vara lite speciell och bli brun i färgen snabbt, för att förhindra det använd den i slutet och se till att täcka den med grädde.

Förbereda paj dagen innan

Du kan förbereda pajdegen innan och ha den i kylen eller frysen om du ska förbereda en större fest.

Banoffee paj i glas

Gör precis på samma sätt med lägg upp allt i små glas istället. Genialt eller hur? Det ser så gulligt ut med desserter serverat i glas.

Banoffee pie recept

Banoffee pie till fikat

Banoffee paj recept
Förberedelser10 minuter
Tillagningstid20 minuter
Måltid: Efterrätt

Ingredienser

  • 1 burk karamelliserad mjölk
  • 200 gr digestivekex
  • 100 gram smör
  • 2 skivade bananer
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 choklad hasselnötter

Instruktioner

  • Börja med att förbereda botten genom att krossa digestivekexen i en mixer till smul.
  • Smält smöret och blanda ihop med digestivesmulorna. Tryck ut smulorna i botten på en form. Tryck till rejält över hela så den blir riktigt kompakt så smular den inte sönder när man skär i den sen. Täck med folié och ställ i kylen 10-15 minuter.
  • Fortsätt med att öppna kolasåsen och täck digestivebottnen med detta. Täck med grädde, banan och hackad choklad samt hasselnötter!

Om du gillar denna prova även Somrig citronpaj med maräng!

Lämna gärna en kommentar om inlägget nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3