Mitt favoritbröd: valnötsbröd – alldeles perfekt!

Jag är uppvuxen med hembakat bröd och det bästa är känslan av när doften sprider sig i huset och du brer smör på det varma brödet. Det bara smälter i munnen. Mitt favoritbröd: valnötsbröd – alldeles perfekt!

 

Mitt favoritbröd: valnötsbröd - alldeles perfekt!

Mitt favoritbröd: valnötsbröd – alldeles perfekt!


Det senaste halvåret har jag hittat en favorit från ”Gateus brödbok”, det är valnötsbrödet. Det blir alldeles lagom mjukt och praktiskt att frysa in. Och ända sen jag har hittat det här receptet har det fått följa med mig under flera år och jag har bakat det här brödet flera helger. Visst är det härligt när man hittar sitt favoritrecept. 
 
Recept Mitt favoritbröd: valnötsbröd – alldeles perfekt!

Ingredienser 3 bröd
 
5 dl ljummet vatten (37C)
50 g jäst
8 dl vetemjöl
4 dl rent rågmjöl
1 tsk salt
20 g mjukt smör
2 dl valnötter
 
 
Gör så här
1. Värm vattnet till 37C och rör ut jästen.
2. Blanda i alla ingredienser utom valnötterna och blanda tills det blir en seg deg och släpper kanterna. Låt sedan degen jäsa i 30 minuter. Stöt ihop degen och låt den jäsa i ytterligare 15 min.
3. Ta upp degen och dela den i 3 bitar. Forma bitarna till limpor och jäsa under duk i ca. 40-50 min.
4. Sätt ugnen på 250C. Sätt in brödet i den varma ugnen, men sänk genast till 220C. Grädda i 30 min.

Gillar du Valnötsbröd kan du prova Nybakade mjuka frallor