Baka saftigt valnötsbröd

Finns det något bättre än doften av hembakat bröd som sprider sig i huset? Bred på mjukt smör på det nygräddade varma läckra valnötsbrödet och ta en tugga och det smälter i munnen. Baka saftigt valnötsbröd med detta recept på valnötsbröd med rågmjöl och du kommer bli överraskad över hur god och annorlunda nötigt den smakar! Det här grova brödet med valnötter blir inte heller lika fluffigt som vanligt bröd på vetemjöl, och därför fungerar den bra för min mage när jag känner att jag vill ha bröd.

valnötsbröd
Saftigt valnötsbröd

Det senaste halvåret har jag hittat ett favoritrecept från ”Gateus brödbok”, det är grova valnötsbrödet receptet. Det blir alldeles lagom mjukt och praktiskt att frysa in för att ta fram till frukosten. Ända sen jag har hittat det här enkla valnötsbröd receptet har det fått följa med mig under flera år och jag har bakat det här brödet flera gånger. Valnötsbrödet gör du genom att blöta jäst i lite ljummet vatten, därefter lägger du till alla övriga ingredienser och knådar ihop. Inte svårare än så. Visst är det härligt när man hittar sitt favoritrecept. 

Bröd med valnötter är nyttiga

Du har säkert hört att valnötter är nyttiga.De innehåller mycket omega3, B6, magnesium. Den kan också hjälpa dig stabilisera blodsockret

 

Lär dig baka saftigt valnötsbröd

Valnötsbröd

Enkelt valnötsbröd recept
Förberedelser30 minuter
Tillagningstid2 t
Måltid: Tilltugg

Ingredienser

  • 5 dl ljummet vatten
  • 50 g jäst
  • 8 dl vetemjöl
  • 4 dl rent rågmjöl
  • 1 tsk salt
  • 20 g mjukt smör
  • 2 dl valnötter

Instruktioner

  • Värm vattnet till 37C och rör ut jästen.
  • Blanda i alla ingredienser utom valnötterna och blanda tills det blir en seg deg och släpper kanterna. Låt sedan degen jäsa i 30 minuter. Stöt ihop degen och låt den jäsa i ytterligare 15 min.
  • Ta upp degen och dela den i 3 bitar. Forma bitarna till limpor och jäsa under duk i ca. 40-50 min.
  • Sätt ugnen på 250C. Sätt in brödet i den varma ugnen, men sänk genast till 220C. Grädda i 20-30 min.

Gillar du att baka eget bröd kan du prova Nybakade mjuka frallor