Ramadan bröd (Ramazan pidesi) – fylld av minnen

En mjuk och god Ramadan bröd (Ramazan pidesi), som jag brukar doppa i tahinisås under Ramadan. Så gott att bryta fastan med lite nyttigt sött, läs längre ner för hur den blandas. Ramazan pidesi recept måste du prova!

Ramadan bröd (Ramazan pidesi)

Ramadan bröd (Ramazan pidesi)

Välkommen Ramadan! 

Ramadan började i onsdags. Det är månaden då muslimer fastar i en månad från skymning till gryning. Anledningarna är bland annat att rensa kroppen, att känna hur svältande i andra delar av världen har det, självdisciplin och att fokusera på själen. Ja, fastan finns ju också i andra religioner såsom kristendomen och anledningarna är liknande. På senare år har ju också fasta blivit populärt som 5:2, periodisk fasta, osv. för hälsan.
 

Förberedelse inför ramadan

Ramadan är så mycket mer än bara fastan för mig. Det är en månad fylld med barndomsminnen och goda stunder med familjen. Barn, resande eller sjuka behöver såklart inte fasta. När Ramadan är slut förbereder man frysen med mat som vinbladsdolma, turkisk köfte och manti (pastaknyten) inför högtiden. Det finns såklart också mat som är speciellt förknippade med högtiden exempelvis tahinisåsen (sesampasta+pekmez) som är ett måste på vårt matbord tillsammans med brödet pide som man doppar i det. Andra måsten på ramadanbordet är dadlar, oliver, fetaost, olivolja för att doppa bröd i, med mera.

Vad bryter/ äter man fastan med under Ramadan?

Vanligt är att man inleder med något lättare som soppa, eftersom man har varit fastande under flera timmar och det kan bli tungt med att äta något stort direkt. Sen fortsätter man med huvudrätt och en lättare dessert. När man bryter fastan gör man ofta ihop det med släkt och vänner genom att bjuda varandra på ramadanbord. Det är ett tillfälle att bjuda in och bli inbjuden till varandra. Det är månaden då man ska förlåta och bli förlåten. Månaden då vi ska glömma och lägga dåliga saker bakom och tacka för det vi har. Göra ett försök till att bli en bättre människa och börja läka. Så även om ni inte fastar inbjuder jag er till att tänka på vad ni säger och gör, att försöka vara mer hjälpsamma och den bästa gåvan ni kan ge: Att Le.

Ramadan bröd (Ramazan pidesi)

Pidebröd som äts under Ramadan.
Keyword: bröd
Portioner: 4 st

Ingredienser

  • 30 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 100 g smör
  • 1 msk socker
  • 1 tsk salt
  • cirka 9-11 dl mjöl
  • Pensling: 1 st ägg
  • Nigella frö kallad ”svart kummin” Çörek otu

Instruktioner

  • Smält smör och häll i mjölken och vattnet, värm till ljummet.
  • Smula jästen i en skål och häll över mjölkblandningen för att lösa upp jästen.
  • Häll i socker, salt och mjöl sakta och knåda tills det blir en mjuk deg i cirka 8 minuter. Låt degen jäsa till dubbel storlek i cirka 30 minuter. Ta ut luften ur degen genom att knåda lite igen och jäs i cirka 15 minuter till.
  • Sätt ugnen på 180 grader varmluft (Har man inte varmluft får man ta 200 grader).
  • Dela degen i 4 och platta ut varje deg. Tryck till med fingertopparna för att forma till en pide, annars kommer den bli tjock och det vill du inte. OBS! Man får absolut inte kavla, för då får den inte den luftigheten man vill åt i en pide.
  • Jäs i cirka 15 minuter till. Vispa ägg och pensla över bröden, strö över frön och grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter tills de får färg.

Prova Kandil simidi!