Kandil simidi – turkiska kakor

Kandil simidi – turkiska kakor är en typ av saltad tilltugg som man kan bjuda till te och fika eller på buffébordet. I det turkiska brödet finns en speciell krydda som kallas mahlep och kan hittas i affärer med utländsk sortiment. Denna brukar bakas under Ramadan.

Kandil simidi-Ramadan

Kandil simidi – salta turkiska kakor

Kandil simidi är ett tilltugg

Kan tyckas att det är lite speciellt, men salta kakor är väldigt vanligt i Turkiet. 

Vad är Ramadan? 

Ramadan är fastemånaden i den muslimska kalendern. Under denna månad brukar muslimer fasta mellan soluppgång och solnedgång. Anledningarna till att fasta är bland annat att rensa kroppen, att träna sin uthållighet, att få medkänsla för de utan mat i världen. Under Ramadan ska man också försöka gå mer inåt i sig själv och glömma det dåliga som varit under året. Man ska försonas med nära bekanta som man haft problem med. Jag har skrivit ett inlägg om hur det är att fasta under Ramadan! 

 

Kandil simidi – Ramadan mat

Ingredienser

  • 250 gr smör
  • 1 dl olivolja
  • 1 dl mjölk
  • 2 tsk strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 äggula
  • 10 dl vetemjöl
  • 2 tsk mahlep
  • 1 tsk salt
  • Pensling
  • 1 äggvita
  • Sesamfrö

Instruktioner

  • Smält smöret och låt svalna. Blanda ihop de med alla ingredienser och tillsätt sedan sakta mjöl tills du får en smidig deg. Låt jäsa i cirka 20 minuter.
  • Sätt ugnen på 180 grader.
  • Ta valnötsstora bitar av degen och forma till runda simit som du lägger över på en påt. Pensla med äggvita och strö över sesamfrön.  Grädda i cirka 15 minuter i nedre delen av ugnen tills de får färg.