Lyckas med din matbudget och spara mer 

Senaste året har jag reflekterat över mina kostnader och brutit ner dem mer detaljerat. Att ha en matbudget på 8 000 kronor kändes högt. Därför bestämde jag mig för att få ner den, så att jag kan spara mer pengar till framtida mål.  

Planera veckan för en lyckad matbudget
Planera veckan för en lyckad matbudget

Steg till en lyckad matbudget

Här är några förändringar jag gjorde och några som jag redan följde:

  1. Planera veckan: På söndagar sitter jag ner och funderar på vad jag är sugen på och vill laga. Jag skriver ner vad som saknas och lägger in det i inköpslistan. Jag går också igenom vad som finns i köket först för att laga mat på sånt som finns hemma. Här är 15 recept du kan inspireras av. 
  1. Storhandla: Jag handlade tidigare varje vecka, och eftersom du behöver handla för ett visst belopp online för att slippa fraktkostnaden blev det några onödiga inköp och buffrande. Istället testade jag med att planera inköpen bättre och handla varannan vecka. Jag handlar mejerivaror, skafferivaror och liknande online. Färska grönsaker är viktigt för mig att de är ekologiska, så de köper jag från Årstiderna. Emellan veckorna småhandlar jag cirka 2 gånger per vecka. Budget landar på cirka 5000 kr.  
  1. Kolla efter erbjudanden: Jag har börjat kolla efter erbjunden som butiker har. Är det något jag konsumerar ofta utav så köper jag dessa saker på mitt övriga köp. I längden blir det ju billigare då jag ändå kommer köpa dessa saker. 
  1. Släng mindre: Genom att planera, köpa mindre så har jag också märkt att färre saker blir sämre och slängs. En klar fördel för miljön.  
  1. Matlåda. Att ordna en matlåda är inte alls svårt. Om du inte har rester är det bara slå ihop en enkel sallad eller wrap att ta med.  

Har du något tips du vill dela med dig av?

(Samarbetslänk Mathem) Just nu 200 kr nykundsrabatt! Behöver du beställa varor kan du göra det enkelt på Mathem! Jag tycker det är så bekvämt att beställa hem från nätet, dessutom brukar jag alltid beställa deras frukt- och grönsakskasse, så att jag har basvaror hemma. Nya kunder får rabattkod på Mathem, använd MHNY200 vid köp över 800 kr och för nya kunder.