Lemon curd hemgjord

Har du citroner som är övermogna passar det utmärkt att göra syrlig lemon curd och förvara i en burk. Det är supergott till scones, på toastmackan eller som en fyllning i rulltårta. Strykande åtgång lovas!

Lemon curd

En god lemon curd sås

Citroner i lemon curd recept

Jag dricker citronvatten dagligen på morgonen innan jag börjar äta annat. Detta gör jag för att citron är basisk och vi behöver balansera ph-värdet i vår kropp. Oftast äter vi mat med surt ph och då hamnar kroppen i obalans. Citroner innehåller även c-vitamin som boostar immunförsvaret och gör oss friskare. Citroner minskar även sötsuget, eftersom det balanserar blodsockret. Det ger även en bättre andedräkt genom att ta död på bakterier i munnen och förbättrar magen. Saften hjälper också till att rensa ut gifter från vår kropp. Så många fördelar, börja med att ta in det i din kost redan idag. 

Hur gör man lemon curd? 

Fortsätt sjuda på låg värme under omrörning tills den tjocknar. Också viktigt att vispa så att lemon curd inte skär sig. Kom ihåg att den tjocknar mer när den svalnat. Överkoka inte, då bildas klumpar. Om du vill ha den mer lös, så kan du addera mer citronjuice eller minska antal ägg. Förbered citronkrämen dagen innan så att den får rätt konsistens.

Recept lemon curd

Lemon curd

Ingredienser

  • 2 ägg ekologisk
  • 2 st citroner ekologisk
  • 2 dl socker (alt kokossockker, agave)
  • 100 gr smör

Instruktioner

  • Skölj citronerna i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften.
  • Vispa ägg och socker cirka 1 minut i en kastrull. Blanda i citronskal och citronsaft. Värm på svag värme och rör tills krämen tjocknat.
  • Ta av kastrullen så snart den första bubblan syns. Skär smöret i bitar. Klicka ner det i krämen och rör tills det smält och låt kallna.

Prova även receptet på smarrig somrig citronpaj!