Poutine – kanadensisk pommes frites

En kanadensisk maträtt Poutine – pommes frites med cheddarost och brunsås som vi lagade på vår temakväll hemma. Följde upp med dokumentärer om Kanada och lärde oss mer om landet.

Poutine - Pommes frites med cheddar och brunsås
Poutine – Pommes frites med cheddar och brunsås

Vad är poutine?

På vår temakväll med länder lagade vi även denna enkla goda rätt på goda pommes frites. Poutine ost som är cheddarost och poutinesås som är brunsås.

Laga perfekta enkla pommes frites

Laga frites på färska potatis. När jag tillagar pommes frites gör jag det på mammas sätt, då det går snabbt och smakar bra. När jag kollar på recept på nätet är det lite fler steg med att tvätta potatisarna när man skärt dem. Sen torka dem och sedan förfritera och fritera en gång till för att få en krispig yta.

Då jag uppskattar att laga mat är enkelt och går snabbt. De flesta av mina recept är förenklade med få ingredienser, så därför skivade jag potatisarna. Värmde upp oljan till 180 med en termometer och la i en del av potatisarna. Lät de bli friterade och vände på dem emellanåt, så de fick färg på båda sidor. Jag har kanske i 3-5 dl olja. När de har blivit friterade i ungefär 10 minuter och börjar få färg tar jag ut dem. Sedan lägger jag över de i en sil för att överflödig olja ska rinna av. Jag torkar även av överflödig fett lätt med hushållspapper.

Poutine – pommes frites med cheddar och sås

Goda pommes
Total tid40 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Kanadensiskt

Ingredienser

 • ca 5-8 dl olja
 • 1 kg potatis

Brunsås

 • 2 msk smör
 • 2 msk vetemjöl
 • 3 dl vatten
 • 1 1/2 msk oxfond
 • 1 dl  vispgrädde
 • 1/2 msk  kinesisk soja
 • salt och peppar

Instruktioner

 • Tillaga pommes frites.
 • Skiva potatisar i skivor och torka dem. Värm upp oljan till 180 med en termometer och testa lägg i en potatisskiva. Om det fräser fortsätt lägg i en del av skivade potatisarna. Lät de friteras och vänd på dem emellanåt, så de får färg på båda sidor.
 • När de har friterats i ungefär 10 minuter och börjar få färg tar jag ut dem och lägger över de i en sil för att överflödig olja ska rinna av. Jag torkar även av överflödig fett lätt med hushållspapper.
 • Tillaga din brunsås.
 • Smält smör och tillsätt mjöl under omrörning. Värm tills den får färg. Tillsätt vatten, fond, grädde och soja. Koka upp på svag värme och rör om i cirka 2 minuter. Smaka av med salt och peppar.
 • Servera varma pommes frites med cheddar och brunsås.

Till efterrätt bakade vi kanadensiska kakan nanaimo bars som var något alldeles extra!

Lämna gärna en kommentar om receptet nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3