Den speciella smaken i söt efterrätt med valnötter (Bulamac) är Pekmez (druvsirap), som de boende gör själva i Cappadocia. Den garneras med brynt smör och valnötter på.

I Kapadokya trakten finns det mycket vindruvor och där tillverkar de även mycket lokalt vin. Men får man inte tag på pekmez kan man även göra desserten på socker.
Recept söt efterrätt med valnötter (Bulamac)
Turkisk efterrätt – Bulamac
Portioner: 4 pers
Ingredienser
- 6 dl vatten
- 2 dl pekmez druvsaft (eller socker)
- 1 dl vetemjöl
- 1 dl hackad valnötter
- 15 gr smält smör
Instruktioner
- Blanda ihop vatten, pekmez och mjöl i en teflonpanna. Värm på medelvärme och rör om konstant med en teflonvisp ett bra tag tills det får en tjock konsistens. När den tjocknat ska den koka lite, små bubblor som poffar upp så att smaken av mjöl går bort. Om den blir för tjock kan du späda ut med lite vatten.
- Häll upp i en form.
- Bryn smör och garnera det brynta smöret och hackade valnötter. Servera ljummen.
ser himla gott ut det där och valnötter är så gott
Det ser verkligen jättegott ut! 🙂
/ Jenny
den ser helt fantastisk ut! hoppas att ni har haft en fin helg!