Söt efterrätt med valnötter (Bulamac)

Den speciella smaken i söt efterrätt med valnötter (Bulamac) är Pekmez (druvsirap), som de boende gör själva i Cappadocia. Den garneras med brynt smör och valnötter på.

Söt efterrätt med valnötter (Bulamac)

Söt efterrätt med valnötter (Bulamac)

I Kapadokya trakten finns det mycket vindruvor och där tillverkar de även mycket lokalt vin. Men får man inte tag på pekmez kan man även göra desserten på socker.

Recept söt efterrätt med valnötter (Bulamac)

Ingredienser, 4 personer
6 dl vatten
2 dl pekmez (druvsaft) (eller socker)
1 dl vetemjöl
1 dl hackad valnötter
15 gr smält smör

  1. Blanda ihop vatten, pekmez och mjöl i en teflonpanna. Värm på medelvärme och rör om konstant med en teflonvisp ett bra tag tills det får en tjock konsistens. När den tjocknat ska den koka lite, små bubblor som poffar upp så att smaken av mjöl går bort. Om den blir för tjock kan du späda ut med lite vatten. 
  2. Häll upp i en form.
  3. Bryn smör och garnera det brynta smöret och hackade valnötter. Servera ljummen.