Künefe – Söt dessert med mozarellaost

Künefe – söt dessert med mozarellaost, en efterrätt som är alldeles underbar och härstammar från Hatay. Turkisk dessert som görs på sockerlag är oftast väldigt sött. Den här äter man ljummen och den smälter alldeles perfekt i gomen.

Künefe turkisk dessert
Künefe-turkiskdessert

Andra sötsaker som liknar denna är baklava och tulumba tatlisi. I Turkiet brukar de också bjuda Künefe med turkisk grädde eller vaniljglass under värmen. Viktigt att desserten serveras varm, eftersom osten i är smält när den är varm. Egentligen används inte mozrella i osten, men den speciella osten som används i finns tyvärr inte i Sverige och mozarella funkar fint. Den här blev jag bjuden på av kusinen tidigare och har sedan lagat den själv. Det finns ett turkiskt ordspråk som lyder i stil med Ät sött, prata sött” (Tatli yiyelim, tatli konusalim”). Det önskar jag er med denna rätt. Trevliga pratstunder…

Vad är kadayif? 

Kadayif är en deg som görs till tunna trådar på mjöl som du kan använda när du bakar Künefe. Degen brukar dränkas i sockerlag och blir då mjukare. Du kan också baka en annan dessert på denna deg som heter tel kadayif och är vanligast. 

Künefe

En dessert som bakas på degen kadayif.
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid45 minuter
Måltid: Efterrätt
Kök: turkiskt
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 1/2 kg Kadayif säljs i butiker med utländsk sortiment
  • 200 gram mozarella
  • 200 gram smör

Sockerlag

  • 2 dl strösocker
  • 1, 75 dl vatten
  • 1/2 tsk citronsaft

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret. Kadayif är som små trådar, så dela isär dem fint. Tillsätt smöret och blanda ihop det.
  • Fördela hälften av kadayif´en i en plåt 30×40. Skär mozarella i tunna skivor och lägg över, för att avsluta med resten av kadayif´en. Grädda i ugn till de får färg. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
  • Gör i ordning sockerlagen genom att koka ingredienserna i cirka fem minuter tills de tjocknar något. När den har svalnat häll över Kadayifen och låt de dra in lagen. Garnera med pistagenötter eller valnötter. Servera ljummen med grädde.

Om du gillar söta desserter så prova gärna Sekerpare – en riktig favorit!

Lämna gärna en kommentar om goda biffar nedan. Följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang är uppskattad. <3