Créme Brulée

Créme Brulée är en fransk dessert med smak av vanilj och knäckigt täcke av socker. Läs mina tips för att lyckas med din dessert.

Créme Brulée

Créme Brulée

Idag hade vi besök och till efterrätt provade jag för första gången Créme Brulée och det blev riktigt gott.

Lyckas med creme brulee

  • Undvik för hög temperatur, annars bildas en hinna. 
  • Om desserten blir för lös har den inte gräddats tillräckligt länge
  • Låt dem svalna i ugnens eftervärme eller rumstemperatur
Vera som nu är 8 månader älskar djurläten och sin lila valp som skäller och går just nu.

– Krypa och sitta som hon började med 6 månader
– Står upp alltmer mot mig, möbler, med hjälp av mina fingrar
– äter nu 2 mål om dagen och gröt till frukost.
– Jollrar nu mer nyanserat och använder fler konsonanter
– Tittar efter om jag säger pappa, bror, katt, hund
– vinkar och skakar nej med huvudet, skrattar
– älskar att titta i böcker, dra i sladdar, dra i lådor
– och älskar att skratta och få uppmärksamhet 🙂

Recept Créme Bruléé 

Antal portioner: 6
Färdigt på: 2 h 10 min

Ingredienser
4 st äggulor
2 dl vispgrädde
3 dl mjölk
80 g socker
1 tsk vaniljsocker

Till karamellisering
2 msk brun farinsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Värm upp grädden och mjölken och vanlijsockret samt sockret och sjud lite på låg värme.
  3. Blanda äggulor i en bunke och vispa lätt. Häll sen över gräddblandningen försiktigt och fortsätt att vispa tills allt blandat sig.
  4. Smöra 6 små formar. Häll upp blandningen i formarna. Ställ dem i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 90 minuter eller tills de har stelnat (innertemperatur 85 grader). Skaka formarna lätt, om de är lösa ska de gräddas ytterligare är de lite dallriga kan du ta ut dem. 
  5. Öppna ugnsluckan och låt formarna svalna. Ta ut formarna och låt dem kallna i kylen 3 timmar.
  6. Sätt ugnen på 250 grader grillvärme.
  7. Strö brun farinsocker över formarna. Gratinera formarna tills de får en gyllenbrun färg, cirka 10 minuter. Om du har en brännare kan du bränna med den. 
  8. Serveras direkt.