Krämig blomkålssoppa med krutonger – snabbt recept

Krämig blomkålssoppa är nyttigt och verkligen lent och gott. Stor fördel är att receptet går att svänga ihop snabbt. Serverad med egenodlade tomater och persilja från balkongen.

Krämig blomkålssoppa

Krämig blomkålssoppa med krutonger

Vegetariska rätter med blomkål

Blomkål får en mild och sötare smak när den tillagas. Blomkål är egentligen gul, men eftersom den skyddas av sina blad, vilket i slutskedet görs manuellt får den sin vita färg. Jag gillar att baka blomkål i ugn eller äta den rå i sallader. Blomkålssoppa passar utmärkt för den som följer lågkolhydratkost LCHF-dieten. Den här vegetariska soppan får smak av grädde och ost med blomkålens karakteristiska smak. 

Fördelar med blomkål

Blomkål innehåller fibrer som håller dig mätt och hjälper matsmältningen. Blomkål innehåller väldigt lite kalorier (24 kcal per 100 gr). Är c-vitaminrik (100 gram täcker dagsbehovet). Blomkål innehåller likt vitlök allicin som dämpar inflammationer.

Recept Krämig blomkålssoppa med krutonger

Ingredienser, antal portioner: 4
1 st blomkålshuvud, ca 600 g
1 st gul lök
Smör, stekning
8 dl vatten
1 st buljongtärning, höns
0,5 tsk salt
2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl riven ost
0.5 krm vitpeppar

Tillbehör:
2 skivor vitt bröd
1 blad persilja
olja

  1. Skär blomkålen i bitar men spara några små buketter till garnering.
  2. Skala och finhacka löken, fräs den och blomkålen i smöret i en gryta.
  3. Tillsätt buljongtärning, vatten, riven ost och salt. Låt det koka i cirka 15 minuter. Mixa blomkålen med lite av kokspadet till en slät puré. Häll tillbaka det i grytan. Tillsätt buljongen, grädden och smaksätt med vitpeppar och salt.
  4. Krutongerna: Rosta brödet och skär det i tärningar. Blanda det med persiljan. Råstek blomkålsbuketterna som du sparade för garneringen i oljan i någon minut så de blir krispiga. Blanda ner krutongblandningen som serveras på soppan.

Andra recept med blomkål:

Bakad blomkål i ugn
Blomkålspizza
Blomkålsris
Blomkålsmos
Blomkålstaco med coleslaw