Tabbouleh recept – sallad

Vad vore livet utan en libanesisk tabbouleh? Eller för att inte tala om alla pampiga turkiska bröllop utan den libaneniska mezen. Tabbouleh recept, en sallad på persilja, tomat, lök och massor av färskpressad citronsjuice, är en fräsch libanesisk och syriansk somrig sallad. Jag gör min tabbouleh sallad utan bulgur ( tabbouli ). Det här libanesiska tabbouleh receptet går att äta precis som den är på ett mezebord eller som tillbehör till maten.

Tabbouleh recept
Tabbouleh recept

Klassisk tabbouleh bulgursallad

I en klassisk tabbouleh ingår bulgur, men det ska vara väldigt lite och använd då finkornig bulgur. Om du vill göra den matig men glutenfri kan du också använda krossat bovete eller quinoa i salladen, som är fullvärdiga proteiner. Att dem är fullvärdiga proteiner betyder att dem innehåller de aminosyror vår kropp behöver. Koka dem lätt och lägg bara med i slutet och låt det svälla upp i dressingen, precis som när du lägger i bulgur. Persilja som ingår i salladen är väldigt nyttigt och rensande för kroppen och förekommer ofta i mellanösternköket.

Vad passar Tabbouleh utan bulgur till?

Vill du servera den som en större sallad exempelvis tabbouleh med halloumi kan du lägga till halloumi, fetaost, kycklingvingar eller falafel som passar bra till denna syrliga sallad. En klick med hummus eller yoghurtsås till är aldrig fel heller. Dekorera med vackra granatäpplen.

Tabbouleh recept

Bulgur ingår i tabbouleh och är vetekärnor som är krossade. Couscous är gryn av durumvete. Det finns också sallader som man lagar på couscous med persilja som liknar klassik tabbouleh. Du kan också göra en modern tabbouleh på quinoa, som är bättre för hälsan på grund av det höga proteinet, högre fibrer som ger mättnad och lägre GI som håller blodsockret i shack.

tabbouleh recept
Skriv ut receptet
5 from 1 vote

Tabbouleh sallad

Tabbouleh är en klassisk libanesisk persiljesallad med hackad tomat, lök och citronsaft.
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid15 minuter
Måltid: Sallad
Kök: Libanesiskt
Keyword: Antiinflammatoriskt
Portioner: 2 pers

Ingredienser

  • cirka 100 g bladpersilja
  • 1 gul lök
  • 4 tomater
  • Mynta hackad valfri

Dressing

  • 1 dl olivolja
  • 1/2 dl färskpressad citronjuice
  • salt, peppar

Instruktioner

  • Finhacka persiljan. Skala och finhacka löken. Tärna tomaterna riktigt smått.
  • Blanda alla ingredienser till dressingen och rör i salladen. Smaka av med salt och peppar.

Video

Prova kisir, som är en turkisk bulgursallad med persilja.  

Vill du läsa om min semester på lyxiga all inclusive hotellet Titanic deluxe golf Belek?

Lämna gärna en kommentar / recension om inlägget nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept blir uppskattad. <3