Krämig hummus recept – rik på protein

Hummus har verkligen poppat upp rejält på senare år och det är en dippsås från det libanesiska köket. Jag tycker om att doppa morötter i hummus, lägga en klick i min gröna sallad eller bre på en macka. Här kommer krämig hummus recept

Krämig hummus recept

Krämig hummus recept

Vad är hummus?

Hummus är kikärter som mosas med olivolja, vitlök, spiskummin, tahini sesampasta och några droppar citronjuice. Jag brukar även ha i turkisk yoghurt för att det ger en krämigare konsistens. Hummus passar bra på buffébordet till plockmat, men är också bra att ha i kylskåpet och äta med lite grönsaksstavar när du behöver energi. Att göra hummus hemma är godare och bättre, då du vet vad du har i och inga tillsatser. 

Fördelar med hummus

Hummus är mättande och innehåller protein, kalium, kalcium, järn, B-vitaminer, magnesium. Fibrerna från kikärtorna tillsammans med olivoljan hjälper matsmältningen att fungera bättre. Även citron är ju som känt ett nyttigt livsmedel bland annat för sin egenskap att vara basisk och som neutraliserar ph-värdet i vår kropp. Vitlök är bra för immunförsvaret och bör intas dagligen. 

Att laga med kikärtor – lista

Kikärtor är nyttiga och kan användas till fler saker än hummus bland annat: 
Falafel – älskar som fredagsmat
Kikärtsgryta – passar bra som comfort food
Rostade kikärtor – gott som snacks till fredagsmyset
En god sallad på kikärtor – perfekt på sommaren
Bakverk på kikärtsspad – kul att testa nya recept

Krämig hummus recept

1 vitlöksklyfta
1 burk kikärter (à 400 g)
1/2 chilifrukt
1/2 tsk spiskummin
1 msk pressad citronjuice
3 msk olivolja
1 msk tahini (sesampasta)
1 msk yoghurt
salt och peppar

Gör så här

  1. Finhacka vitlöksklyfta. Lägg den med kikärter, chilifrukt, spiskummin, pressad citronjuice, olivolja, yoghurt och tahini i en matberedare och mixa till en jämn smet. Smaksätt med salt och peppar och förvara kallt till servering.

Om du gillar hummus prova dessa mezeröror.