Tre goda mezeröror – paprika, aubergine, morot

På mezebordet finner ni dessa tre goda mezeröror: paprika, aubergine och morotsröra att äta till buffébordet, till grillat, maten eller med bröd. Det är mycket gott och förhöjer smaken.

Tre goda mezeröror - paprikaröra & aubergineröra
Tre goda mezeröror – paprikaröra & aubergineröra

Morotsröra

Morotsröra


Paprikaröra

Paprikaröra


aubergineröra

Aubergineröra

Vad är meze?

Meze heter det i Turkiet och är smårätter som kan läggas upp på buffébordet och serveras till andra rätter. Till exempel kan du bjuda på börek&piroger, dolmarätter, olika sallader och sötsaker. I Turkiet är det vanligt att ha många gäster på besök och då passar plockat väldigt bra att bjuda på. Formatet passar också bra om du skulle vilja ha ett knytkalas, där varje gäst tar med sin egen rätt. I Sverige har vi studenten eller större födelsedagar där många gäster brukar komma och då kan buffébord passa bra. 

Mezerörorna: Morotströra, paprikaröra och aubergineröra

Paprikaröra
Ta tre stycken spetsiga röda paprikor som du grillar tills de får färg och tar bort skalet på. Hacka fint och tillsätt en matsked paprikapuré, hackade valnötter, olivolja, salt och blanda. När valnötter möter rostad paprika är det supergott. Om du inte kan grilla kan du köpa färdiga inlagda rostade paprikor.

Aubergineröra
Grilla tre stycken aubergine tills de blir mjuka (det brukar ta tid för aubergine som innehåller mycket vätska) som du hackar riktigt fint och blandar tillsamman med vitlök, salt och yoghurt så det blir slätt. Garnera med mynta och torkad rödpeppar. Även inlagda auberginer finns och köpa färdiga. 

Tips! När du grillar auberginerna och paprikorna så se till att få bort skalet hel annars ger de en bittersmak till röran! Vänta lite tills grönsaken svalnat innan du tar bort skalet. 
Rörorna innehåller olivolja, nötter, grönsaker, vitlök som är väldigt näringsrikt och full på vitaminer. 

Om du gillar röror så kolla in
3 goda röror till bakad potatis
Ezme – stark syrlig tomatsalsa till grillat
Haydari – fetaostsås