Entrecoté med stark tomatsalsa ezme

Idag åt vi grillad entrecoté med stark tomatsalsa och tomatbulgur. Ni bara måste prova den här tomatröran ezme till grillat.

Entrecoté med stark tomatsalsa
Entrecoté med stark tomatsalsa

Underbar stark tomatsalsa

Blandningen av stark peppar och sur citron gör den här tomatröran gudomligt god. Jag hade tänkt utesluta kolhydraterna och prova på LHCF-metoden, men så blev jag sugen på bulgur. 

Recept Entrecoté med stark tomatsalsa ezme

500 gr entrecote
Olja, grillkrydda, salt
 
Skiva entrecote i 2 cm skivor och gnid in med grillkrydda och låt marineras. Stek sedan i lite olja i teflonpanna i cirka 5 minuter tills den får färg, stek mer om du vill ha den hårdstekt. Tillsätt lite salt i slutet.

Tomatbulgur

1/2 dl olja
2 st gullök
2 tomater
4 dl bulgur (medelstorlek)
7 dl kokande vatten
1 tsk salt
Peppar, allkrydda
 
Gör så här
Finhacka löken och bryn i oljan på medelvärme tills de får färg i ca 5 min. Mixa tomaterna till purékonsistens och tillsätt i kastrullen. Låt koka i 6-8 min. Tillsätt sedan bulgur och rör om så att tomatpurén går in. Häll i vattnet och koka på låg värme tills vattnet sugits upp. Låt sedan vila i 10 min innan servering under en ren handduk.

Stark tomatsalsan (Ezme)

3 tomater
2 grön spetspaprika turkisk (finns i affärer med utländsk sortiment)
1 msk paprikapuré
Saft av 1 citron
1/2 tsk salt
1 tsk torkad mynta
1/2 tsk krossad röd paprika (kirmizi biber)
1 knippe finhackad perslja
 
Gör så här
Hacka paprikan. Mixa tillsammans med tomaterna till en puré. Sila av vätskan från purén. Lägg tillbaks i handmixern. Lägg nu även i purén, kryddorna, saften av citron och persilja. Mixa alltsammans till en slät salsa.