Idag åt vi grillad entrecoté med stark tomatsalsa och tomatbulgur. Ni bara måste prova den här tomatröran ezme till grillat.
![Entrecoté med stark tomatsalsa](https://media.withyasmin.se/2010/04/Stark-tomatsalsa.jpg)
Underbar stark tomatsalsa
Blandningen av stark peppar och sur citron gör den här tomatröran gudomligt god. Jag hade tänkt utesluta kolhydraterna och prova på LHCF-metoden, men så blev jag sugen på bulgur.
Recept Entrecoté med stark tomatsalsa ezme
500 gr entrecote
Olja, grillkrydda, salt
Skiva entrecote i 2 cm skivor och gnid in med grillkrydda och låt marineras. Stek sedan i lite olja i teflonpanna i cirka 5 minuter tills den får färg, stek mer om du vill ha den hårdstekt. Tillsätt lite salt i slutet.
Tomatbulgur
1/2 dl olja
2 st gullök
2 tomater
4 dl bulgur (medelstorlek)
7 dl kokande vatten
1 tsk salt
Peppar, allkrydda
Gör så här
Finhacka löken och bryn i oljan på medelvärme tills de får färg i ca 5 min. Mixa tomaterna till purékonsistens och tillsätt i kastrullen. Låt koka i 6-8 min. Tillsätt sedan bulgur och rör om så att tomatpurén går in. Häll i vattnet och koka på låg värme tills vattnet sugits upp. Låt sedan vila i 10 min innan servering under en ren handduk.
Stark tomatsalsan (Ezme)
3 tomater
2 grön spetspaprika turkisk (finns i affärer med utländsk sortiment)
1 msk paprikapuré
Saft av 1 citron
1/2 tsk salt
1 tsk torkad mynta
1/2 tsk krossad röd paprika (kirmizi biber)
1 knippe finhackad perslja
Gör så här
Hacka paprikan. Mixa tillsammans med tomaterna till en puré. Sila av vätskan från purén. Lägg tillbaks i handmixern. Lägg nu även i purén, kryddorna, saften av citron och persilja. Mixa alltsammans till en slät salsa.
Det är så roligt att kika in hos dig, man påminns om rätter som man tror att man glömt :D.
Ezme är supergott o det här ska vi absolut göra i helg :).
Äntligen bor vi i vårt drömhus o kommer nog aldrig mer att bo i lägenhet ;).
Önskar dig o familjen en Glad Påsk.
Kram
Jag blir mer glad att du kikar in 🙂 Jag tycker absolut att ni ska äta ezme. Det är så gott 🙂 Ja och dessutom bor ni ju ute på landet, ännu mer avis för det är jag. 🙂 Glad Påsk till dig med.
Måste nog städa lite på vår uteplats först…konstigt nog har det samlats lite av varje där 🙂 men det är härligt att städa i trädgården för då känns våren på riktigt!
Hoppas det blir som ni öskar i framtiden…
Glad påsk, igen…
Mums, vilka goda tillbehör till kött. Det är så spännande med alla turkiska rätter!
Hälsningar från fröken Dill