Resa till Amalfikusten i Italien

Att resa till charmiga Amalfikusten i Italien under hösten på en weekendresa är en bra period. Det är mycket lugnare och du kan njuta av den fina atmosfären, de vackra utsikterna och upptäcka flera sevärdheter som viken Fiordi du furero. En stor fördel är också att du har större utbud på hotell och boenden. Läs om mina fina hotell tips. Även sommaren är en bra tid att utforska denna vackra plats som är en eftertraktad plats för många över världen.

Resa till Amalfikusten

Hur resa till Amalfikusten?

Med start från Neapel åk till ön ischia, capri, och fortsätt till mina favoritstäder positano, praiano, amalfi, ravello. Priserna är väldigt höga i Amalfi, speciellt transport och mat. Ja, även boende. Åker du till södra Italien i Apulien till Puglia området kommer du ner i hälften av priserna här och det är ett område på framväxt.

För att ta dig till Neapel, så kan du åka direkt flyg, finns oftast under sommaren. Alternativt åk till Rom. Men om du inte ska göra något i Rom är det enklare med direkt flyg.

Alternativ resa från Rom:
Tåg till Neapel går väldigt ofta. Kolla i Rail planner appen eller köp på plats som vi gjorde. Funkade bra på hösten i alla fall.
Tåg till satterno, salerno och vietru sul mare. (Neapel till Sorrento tåg tar 1 timme. Eller Neapel båt till Positano. Båt Metro del Mare till Positano.)

Från Rom flygplats åk till centrum med leonardo express tåg 30 minuter till stationen, där tar du tåget till Neapel. Du kan köpa biljetterna när du kommer fram, men då kan de kosta lite mer (54 euro september 2023).

Sevärdheter i Amalfi

Efter att ha besökt Amalfikusten skulle jag säga att det är klokt att stanna nära centrum av Positano, där det mesta är samlat. Ja, om du vill vara nära centrum förstås. Avstånden är långa och transporter är inte bra. Bussar som inte kommer, scooter och bilar är dyra att hyra, taxi kostade mycket (Ex. 70 euro september 2023 mellan praiano och positano). Vi ångrade att vi inte köpt boende i Positano eller alternativt hyrt bil från början med ett billigare boende längre bort. Dock var vårt boende i Praiano också väldig drömskt.

Neapel:

Om du vill spendera en dag i Neapel så övernatta kvar. Galleri Umberto är fin, gå dit 3-5 km. Från Neapel åk till den antika staden Pompeji, alla säger att det är jättefint för den som är intresserad av historia.

Capri

Supermysig ö. Övernatta i B&B II Paradise di Capri. Supertrevlig värd som gav bra tips. Åk till Anacapri och gå runt i staden. På morgonen ta liften upp till utsikten och se de två landmärkena för Capri. Besök Axem Munther villa. Härifrån gå till trädgården och se utsikten till landmärkena närmre. Gå runt i centrum Capri, väldigt fina restauranger med fin utsikt.

Positano

Från centrum har du nära till allt: de mesta restauranger, uteliv och beach club stränder ligger här. En av de kända hotellen är Le sirenuse, men riktigt dyrt. Aktiviteter som du kan göra är att hänga på stranden, äta mat på en fin restaurang, se på utsikten från ett café, åka scooter runt stan eller gå på matlagningskurs som det verkar finnas mycket av här.
Äta ute: Chez Black har en supermysig inredning och bra utbud av mat och italiensk mat. Francos Bar är ett riktigt hipp ställe med modern känsla och fantastisk utsikt för att ta en drink i solnedgången över havet. Även längs med trappan där fanns det fina restauranger med bra utbud och en bar där du kunde se solnedgången och hänga över räcket med drink och snacks. Stanna även till vid Palazzo Murats innergård och ta en drink, där de ibland har live musik.
Natur: För de som gillar vandring är Sentiero degli Dei, eller ”Gudarnas Stig,” en måste-upplevelse. Stigen tar dig genom bergslandskapet med vackra panoramavyer över Amalfikusten. Det är ett bra tillfälle att se mer av naturen.

Sorrento

Sorrento är en mysig stad på Amalfikusten. Här kan du utforska de smala gatorna och besöka Villa Comunale med fina utsikter.

Ravello

Är en väldigt mysig liten pärla för en kulturell utflykt. Hit måste du åka om du gillar små mysiga städer. Det fanns två villor du bör besöka, villa Rufolo och Villa Cimbrione. Villa Rufolo är en historisk villa med vackra trädgårdar och fin utsikt över Amalfikusten. Detta är en av Ravellos mest berömda sevärdheter. Villa Cimbrone är en annan underbar villa i Ravello med en grönskande trädgård som erbjuder vackra utsikter och tillfällen för fina fotografier. Ta även en paus i piazzan på Ravellos centrala torg, Piazza del Duomo, omgiven av söta charmiga kaféer och butiker och beskåda panoramautsikten.

Praiano – hotell tips

Bra om du vill komma ner lite i pris på hotell, fortfarande bra läge nära Positano. Vårt hotells läge var verkligen magiskt. Vi hade en helt egen privat strand, med en söt vik – dröm. Att vakna och sova med den naturen är bara overkligt. Kommer definitivt komma tillbaks till hotellet Hotel Alfonso A Mare och bara ta det lugnt. Här fanns även fina restauranger bland annat La Pirata som låg i klipporna. Övernatta i Hotell Alfonso al mare – du kommer inte ångra dig.

Maiori, Minori

Lite längre ifrån om du vill komma ner i pris och bort från all turistigt. Jag hann dock inte med dessa.

Salerno

Härifrån går tåg eller buss till Bari på cirka 4 timmar om du vill upptäcka Puglia området. Gå till informationsdisken och köp biljetter på plats eller online.

Tips på weekend i Amalfi

Följ vår planering för en längre weekend:
Dag 1: Rom – Neapel tåg snabb 1 timme. Leonardo express från flygplats till Rom 30 min. Från rom station till neapel. Från neapel hamn till ischa ö.
Fre Ischia dag. Vi bodde på ett jättefint hotell Paradise Relais villa Janto högt upp med vacker utsikt. Ischia är väldigt lugnt, det finns termalbad eller så kan du åka runt ön med en scooter. Här kostade en scooter att hyra 20 euro och i Positano kostade det 120 euro (2023). Från Ischia tog vi båten till capri. Den gick bara två gånger per dag, så kolla upp det innan. Vid hamnen åt vi på en restaurang som nog hade den godaste maten på hela resan.

Capri

Dag 2: Bo högt upp i berget, med vacker utsikt. Gå runt i Anacapri och åk lift upp till utsiktsplatsen (gärna tidigt innan det blir lång kö). I närheten här finns också den svenske Axel Münthers villa. Gå runt i Anacapri, som är alldeles vit och supermysigt och ät något. Se landmärkena för Capri på närmre håll i trädgården. Gå ner till Capri och ät på en mysig restaurang. Härifrån ta båten till Sorrento eller Positano.

Positano/ Amalfi

Dag 3 (+ 1-4 dagar beroende på vad du vill göra): Positano: Beach club: One Fire Beach, Da Adolfo, Public beach.
Äta ute: Francos bar, Collina positano bakery, Casa e bottega, Chez Black, Palazzo Murat, Drink på Fly lounge bar (music on the rocks).
Strand: Fiordi du furero är en vik nära Praiano di mare stranden. Väldigt många tar bilder här och det brukar vara mycket människor. Väldigt vackert och fint vatten att bada i.

Ravello

Åk hit via amalfi. Här blev vi tipsade av taxichauffören att besöka de två villorna, villa Rufolo och Villa Cimbrone. Väldigt mysigt att gå runt och titta och att ta fina bilder.

Praktiska tips i Amalfi

Att ta sig runt i Positano är lite svårare. Vi hade inte hyrt bil eftersom jag hört att det skulle vara enkelt att ta sig runt. Men jag håller inte med. Bussar kom inte i tid, ibland var de fulla och de gick väldigt sällan till Praiano de mare där vi bodde i alla fall. En gång i timmen, så var den full fick vi vänta en timme till eller ta taxi för 70 euro. Det fanns inga gåvägar eller cykelvägar. Scooters och bil var dyrt att hyra, i alla fall i sista sekunden. Sista bussen mellan praiano och positano gick innan midnatt, så vill man festa får man ta taxi hem.

Även ön Ischia hade väldigt få avgångar, så det är bra att planera innan.

Fråga om du undrar något om att resa till Amalfikusten! 🙂

Läs om södra Italien resa till Apulien området.