Resa till Amalfikusten i Italien

Att resa till Amalfikusten i Italien under hösten på en weekendresa är inte alls dumt. Det är mycket lugnare och du kan njuta av den fina atmosfären. Men även sommaren fungerar fint.

Resa till Amalfikusten

Resa till Amalfikusten

Med start från Neapel åk till ön ischia, capri, och mina favoritstäder positano, praiano, amalfi, ravello. Priserna är dock väldigt höga i Amalfi, speciellt transport och mat. Ja även boende. Åker du till södra Italien i Apulien till Puglia området kommer du ner i hälften av priserna här.

Hur åker jag till Amalfi – resa till Amalfikusten?

Det finns direkt flyg till Neapel, oftast under sommaren. Alternativt åk till Rom. Men om du inte ska göra något i Rom är det enklare med direkt flyg.

Alternativ resa från Rom:

Tåg till Neapel går väldigt ofta. Kolla i appel Rail planner.
Tåg till satterno, salerno och vietru sul mare. (Neapel till Sorrento tåg 1 timme. Eller Neapel båt till Positano. Båt Metro del Mare till Positano.)

Från Rom flygplats åk till centrum med leonardo express tåg 30 minuter till stationen, där tar du tåget till Neapel. Du kan köpa biljetterna när du kommer fram, men då kan de kosta lite mer (54 euro september 2023).

Städer i Amalfi

Efter att ha besökt Amalfikusten skulle jag säga att det är klokt att stanna nära centrum av Positano där det mesta är samlat. Avstånden är långa och transporter är inte bra. Bussar som inte kommer, scooter och bilar är dyra att hyra, taxi kostade mycket (Ex. 70 euro september 2023 mellan praiano och positano). Vi ångrade verkligen att vi inte köpt boende i Positano eller alternativt hyrt bil från början med ett billigare boende längre bort.

Tips Amalfi

Neapel: Om du vill spendera en dag i Neapel så övernatta kvar. Galleri Umberto är fin, gå dit 3-5 km. Från Neapel åk till den antika staden Pompeji, alla säger att det är jättefint för den som är intresserad av historia.

Capri: Supermysig ö. Övernatta i B&B II Paradise di Capri. Supertrevlig värd som gav bra tips. Åk till Anacapri och gå runt i den mysiga staden. Ta liften till utsikten och se de två landmärkena för Capri. Besök Axem Munther villa. Härifrån gå till trädgården och se utsikten till landmärkena närmre. Gå runt i centrum Capri, väldigt fina restauranger med fin utsikt.

Positano:

Centrum där du har nära till allt. De mesta restauranger, uteliv och beach club stränder ligger här. En av de kända hotellen är Le sirenuse, men dyrt. Aktiviteter kan vara att hänga på stranden, äta mat på en fin restaurang, se på utsikten från ett café, åka scooter runt stan, gå på matlagningskurs som verkar finnas mycket av här.
Äta ute: Chez Black har en supermysig inredning och bra utbud av mat och italiensk mat. Francos Bar är riktigt hipp och modern för att ta en drink i solen. Även längs med trappan där fanns det fina restauranger med bra utbud och en bar där du kunde se solnedgången och hänga över räcket med drink och snacks. Stanna även till vid Palazzo Murats innergård, där de ibland har live musik.

Ravello:

Är en väldigt mysig liten stad. Hit måste du åka om du gillar små mysiga städer. Det fanns två villor du bör besöka, villa Rufolo och Villa Cimbrione. Ta även en paus i piazzan och beskåda utsikten.

Praiano: Bra om du vill komma ner lite i pris på hotell, fortfarande bra läge nära Positano. Vårt hotells läge var verkligen magiskt. Det var en egen privat strand, med en söt vik. Att vakna och sova med den naturen är bara overkligt. Kommer definitivt komma tillbaks till hotellet och bara ta det lugnt. Här fanns även fina restauranger bland annat La Pirata som låg i klipporna. Övernatta i Hotell Alfonso al mare.

Maiori, Minori: Lite längre ifrån om du vill komma ner i pris och bort från all turistigt. Jag hann dock inte med dessa.

Salerno: Härifrån går tåg eller buss till Bari på cirka 4 timmar om du vill upptäcka Puglia området. Gå till informationsdisken och köp biljetter på plats eller online. Jag har inte upptäckt denna plats.

Sevärdheter Amalfi

Ungefärlig planering längre weekend:
Dag 1: Rom – Neapel tåg snabb 1 timme. Leonardo express från flygplats till Rom 30 min. Från rom station till neapel. Från neapel hamn till ischa ö.
Fre Ischia dag. Vi bodde på ett jättefint hotell Paradise Relais villa Janto högt upp med vacker utsikt. Ischia är väldigt lugnt, det finns termalbad eller så kan du åka runt ön med en scooter. Här kostade en scooter att hyra 20 euro och i Positano kostade det 120 euro (2023). Från Ischia tog vi båten till capri. Den gick bara två gånger per dag, så kolla upp det innan. Vid hamnen åt vi på en restaurang som nog hade den godaste maten på hela resan.

Capri

Dag 2: Bo högt upp i berget, med vacker utsikt. Gå runt i Anacapri och åk lift upp till utsiktsplatsen (gärna tidigt innan det blir lång kö). I närheten här finns också den svenske Axel Münthers villa. Gå runt i Anacapri, som är alldeles vit och supermysigt och ät något. Se landmärkena för Capri på närmre håll i trädgården. Gå ner till Capri och ät på en mysig restaurang. Härifrån ta båten till Sorrento eller Positano.

Positano/ Amalfi

Dag 3 (+ 1-4 dagar beroende på vad du vill göra): Positano: Beach club: One Fire Beach, Da Adolfo, Public beach.
Äta ute: Francos bar, Collina positano bakery, Casa e bottega, Chez Black, Palazzo Murat, Drink på Fly lounge bar (music on the rocks).
Strand: Fiordi du furero är en vik nära Praiano di mare stranden. Väldigt många tar bilder här och det brukar vara mycket människor. Väldigt vackert och fint vatten att bada i.

Ravello åk dit via Amalfi. Här blev vi tipsade av taxichauffören att besöka de två villorna, villa Rufolo och Villa Cimbrone. Väldigt mysigt att gå runt och titta och att ta fina bilder.

Resa till Amalfikusten – att ta sig runt

Positano

Att ta sig runt i Positano är lite svårare. Vi hade inte hyrt bil eftersom jag hört att det skulle vara enkelt att ta sig runt. Men jag håller inte med. Bussar kom inte i tid, ibland var de fulla och de gick väldigt sällan till Praiano de mare där vi bodde i alla fall. En gång i timmen, så var den full fick vi vänta en timme till eller ta taxi för 70 euro. Det fanns inga gåvägar eller cykelvägar. Scooters och bil var dyrt att hyra, i alla fall i sista sekunden. Sista bussen mellan praiano och positano gick innan midnatt, så vill man festa får man ta taxi hem.

Även ön Ischia hade väldigt få avgångar, så det är bra att planera innan.

Fråga om du undrar något om att resa till Amalfikusten! 🙂

Läs om södra Italien resa till Apulien området.