Jag serverar lättare buffémat från medelhavet till middag här hemma. Ljummen potatissallad med grönt – turkisk favorit passar även utmärkt till midsommar, sommarbuffén, festen eller som piknickmat om du skulle vilja njuta av solen.
Det som gör den här hemmagjorda potatissalladen god är olivoljan, eftersom den gör potatisarna krämiga och mjuka. Så blir den torr prova att hälla i lite mer olja eller servera med en sås. Sen ger allt det gröna som persilja och salladslök den friska smaken tillsammans med dressingen av citronjuice. Man kan även ha i några skivade ägg eller oliver om man vill. Har färskpotatisen kommit blir det självklart godare med potatissallad med färskpotatis. Potatissalladen är kalorisnål, nyttig, ljuvlig, krämig och enkel att ordna och jag serverade den med olika sorters fröknäcke och dippsåser som hummus, fava, med mera och det gick åt som en smäck. Såklart med en rykande varm turkisk té till. Hur brukar ni göra er ljuvliga potatissallad?
Ljummen potatissallad
1. Att äta kall potatis är nyttigare än varm, eftersom det innehåller resistens stärkelse och fibrererna i potatisen återbildas när den kallnat. Och fibrer älskar ju som vi vet magen och ger bättre metabolism. Detta är något som tjejerna med bloggen Foodpharmacy pratat mycket om. Och värmer du upp potatisen igen så kommer fibrerna vara kvar.
2. Dessutom mättar potatis väldigt bra och är ett bättre alternativ än pasta och ris om du vill äta kalorisnålt.
3. Väldigt mycket vitaminer sitter också i skalet, så det finns skäl att skölja och rengöra väl för att kunna äta skalet. Vill du tillaga potatis i ugn går det också bra, men tillaga på låg värme för att bevara näringen.
Recept potatissallad
Ljummen potatissallad
Ingredienser
- 1 kg potatis mjölig
- 8-10 st rädisor
- 10-12 st svarta oliver
- 2 knippen salladslök
- 1 knippe persilja
Dressing:
- Saft av en 1/2 citron
- 1/2 dl olivolja
- salt peppar
Instruktioner
- Koka potatisen täckt med vatten i en kastrull tills de blir lagom mjuka.
- Skala och skiva potatisarna i små potatisbitar.
- Men en bra kniv hackar du alla övriga ingredienser och tillsätter i din salladsskål.
- Blanda ingredienserna till dressingen och häll över den i skålen och rör runt.
Om du gillar ljummen potatissallad så kolla in dessa recept:
Bulgursallad – kisir
Linsbiffar vegetariska
Min kalasbuffé
Lämna gärna en kommentar om receptet nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3
Hittade otroligt fin blogg du har! Väldigt inspirerande och jag hittade mycket gott jag vill laga! Kommer definitivt titta in här igen!
Vilka fina bilder! Jag brukar ha kapris och äpple i min potatissallad, jag får göra ett blogginlägg om den framåt sommaren. Jo, lätt mat så här års är ju bra. Jag sitter och jäser i min fåtölj efter att ha ätit så mycket pannacotta att jag mår illa just nu. Men imorgon är ju en ny dag igen. Kram!
jag brukar också ha karpis och äpple i min potatissallad, det är så himla gott!