Linsbiffar (Mercimekli köfte)

Linsbiffar (Mercimekli köfte)

Linsbiffar (mercimekli köfte) är väldigt bra till sommarens picknick. Köften är lätta att ta med och smakar supergott. De har blivit en riktig favorit när jag har serverat den på bufféer och den ingår ofta på mitt sommar buffébord.

Fakta om linser

Linser är bra för matsmältningen, eftersom det finns fibrer i dem. De sätter igång dina tarmar, och för ut slaggprodukter. Linser är med och omvandlar socker till energi, som är bra mot diabetes. Bra att äta vid viktminskning, då de är kalorisnåla och näringsrika. Huden och håret påverkas positivt att vitaminer, mineraler och aminosyror som finns i linser. De förbättrar cellernas livskraft, vilket är bra för att förebygga åldrandet. 
 
 
Ingredienser, ca. 40 st
4 dl röda linser
2 dl småkornig bulgur
6 dl vatten
2 st gul lök
1 dl rapsolja
2 msk tomatpuré
3-4 st finhackad salladslök
1 knippe finhackad persilja
1 dl saft av citron
Salt, torkad mynta, turkisk rödpeppar, spiskummin
 
Så här gör du linsbiffar (mercimekli köfte)
Börja med att skölja linserna. Häll upp en kastrull med vatten och koka upp tills linserna blir mosiga. Ta av från värmen och tillsätt bulgur och stäng locket. Vänta tills bulgurn sväller i cirka 10 minuter. Låt svalna. Om den känns för lös låt svalna lite till. 
Under tiden kan du göra såsen genom att finhacka löken. Bryn den i olja tills den får färg i cirka 5 minuter. Tillsätt nu tomatpurén och blanda. Häll över såsen medans den är varm i kastrullen med linserna. Fortsätt att blanda ordentligt. Konsistensen får inte vara för torr, tillsätt då mer olja. Eller om den är för lös kan man tillsätta lite mer bulgur. Låt massan svalna. Arbeta nu ihop till en jämn smet. Tillsätt sedan de finhackade salladsköken, persiljan, citronsaften och kryddorna. Till sist blanda lätt med handen och forma ihop till avlånga bullar och servera dina mercimekli köfte.

Har du bråttom, gör istället kisir som är rätt lik, men serveras mer som en sallad.