Rårakor är ett enkelt vegetariskt recept, men känns väldigt lyxigt och kan serveras till middag liksom till förrätt på nyårsafton. Det är rivna potatisar som steks till pannkakor. Se videon på min Youtube sida With Yasmin där Emin lagar frasiga rårakor med lök och crème fraiche till lunch.

Rårakor recept gillas av barn
När Emin var 10 år brukade han komma fram till mig och säga vad han ville laga. Den här gången ville han testa rårakor, så det gjorde vi. Det är så kul när en kan bjuda in barnen i köket och göra roligare saker tillsammans och sedan njuta av det ihop. Dessutom får barnen ökad självkänsla av att göra något själva. Och rårakor är ju så enkelt att testa, rårivna potatisar som steks i smör.
Variera dina rårakor tillbehör
Prova att laga rårakor med andra rotsaker. Du kan välja om du vill ha i lök och ägg för att få den matigare.
- Blanda i sötpotatis, halloumi, lök och ägg så får du en matigare råraka.
- Eller varför inte blanda i rotsaker som rotselleri och palsternacka.
- Rårakor på rödbeta är gott och kan serveras med ädelost.
- Du kan också servera dina rårakor med stekt svamp.
- Keso och lax som pålägg gör rårakan mer proteinrik.
- Fetaost passar också bra att toppa rårakor med.
Rårakor som glutenfri förrätt
Detta recept på rårakor är fria från gluten, utan ägg, vegetariska och lagas i stekpanna. Du kan även laga rårakor i ugn, genom att lägga ut dem på en plåt och tillaga dem. Skillnaden mellan råraka och rösti är inte stor, när jag kollar runt på olika recept lagas båda ibland på samma sätt. Det viktiga att ta med sig är att du kan laga potatisplättar på rå potatis eller kokt potatis eller potatismos, då blir det potatisbullar. Vissa recept använder ägg medan andra utesluter det. Prova olika sätt och kom fram till din favorit.
Frasiga rårakor med lök
Ingredienser
- 800 g potatis fast
- 1 tsk salt
- 50 g smör
Instruktioner
- Börja med att skala och riv potatisen på rivjärnet grova sida, tillsätt salt och blanda.
- Smält lite av smöret så att det täcker pannan och klicka ut en handfull smet tunt i pannan, platta till med en stekspade och stek på medelvärme.
- Jag gör små rårakor, eftersom det blir enklare att vända dem med en stekspade. Om du vill ha en stor råraka så kan du vända med hjälp av en tallrik. Stek rårakornas på båda sidor. De ska bli genomstekta, frasiga och läckert gyllene. Första rårakan blir lite misslyckad som pannkakor, men sen när spisen är varm blir dem jättefina och lätta att vända. Jag lägger lite smör mellan varje gräddning.
- Servera med valfritt tillbehör exempelvis rödlök, crème fraîche och löjrom.
Prova göra hemmagjorda Sushi!