Stekt aubergine och zucchini

Skapa små söta grönsakstorn av aubergine och zucchini, som blir så gott när du steker dem i olja. Den milda smaken i äggplantan träder fram när den får stekas, vilket jag verkligen tycker om. Jag brukar också panera aubergine och zucchini i pankopanering för att få en krispig yta på grönsakerna. Lägg på en klick vitlöksyoghurt för att få din dagliga dos av vitlökens höjande effekter på immunföret. Kolla in mitt recept på stekt aubergine och zucchini!

Stekt aubergine och zucchini
Stekt aubergine och zucchini

Är aubergine nyttigt?

Den läckra lila färgen indikerar att det är en antioxidant, närmare bestämt, nasunin, som är bra för hjärnans celler. Skalet är även rikt på fibrer, så skala bort hela skalet utan behåll det gärna. Ibland kan aubergine smaka lite beskt, det försvinner om du låter den stå i salt innan tillagning. För extra hållbarhet kan du plasta in äggplantan.

Steka, fritera eller panera?

Aubergine passar bra att steka, sedan är det en smaksak om du vill steka den i stekpanna eller ugn, om du vill fritera den samt om du vill ha panering på den. Jag gillar alla smaker och brukar variera från gång till gång. Min mamma brukar också torka aubergine och zucchini och så brukar jag ha dem i frysen och bara ta fram när det ska användas i matlagning. Väldigt smidigt, eller hur? Ett sista tips är att göra en tomatsås över, eftersom aubergine och zucchini passar så bra ihop med tomatsås.

Stekt aubergine och zucchini recept

Stekt aubergine och zucchini

Grönsaker som får stekas i pankopanering
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid15 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: turkiskt
Keyword: Vegetariskt
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 2 aubergine
  • 2 zucchini
  • olja
  • 1 st ägg
  • pankopanering
  • mjöl

Instruktioner

  • Börja med att skiva aubergine och zucchini i halvor och salta dem och låt det ta ut vattnet och beskheten i cirka 15 minuter. Torka av med papper.
  • Förbered tallrikar med mjöl, uppvispat ägg, och panko ströbröd.
  • Värm upp oljan i en stekpanna på medelvärme.
  • Doppa sedan grönsakerna först i mjöl, sedan i uppvispat ägg, och sist i pankopaneringen.
  • Lägg grönsakerna i en stekpannan och stek på båda sidor tills de får färg i cirka 3-4 minuter.
  • Ställ upp dem som små torn och servera gärna med tomatsås och en klick yoghurt.