Imam bayildi – Turkisk auberginerätt: Vegetariskt recept

Aubergine är en av mina favoritplantor. Den har speciell smak och passar bra i denna goda vegetariska rätt: Imam bayildi – Turkisk auberginerätt.

Imam bayildi - Turkisk auberginerätt

Imam bayildi – Turkisk auberginerätt

Aubergine är en vanlig grönsak i det turkiska köket och även i medelhavskosten. Den vanligaste rätten är Karniyarik med köttfärsfyllning. Jag gillar den här vegetariska varianten. Ibland när jag får gäster som äter vegetariskt gör jag hälften med köttfärs och hälften med tomatfyllningen. Så smidigt, eftersom båda lagas i ugnen. 

Vegetarisk middag

Vill du ha en vegetarisk variant är det Imam Bayildi med tomatfyllning du ska äta och jag måste säga att det blev mycket lättare och väldigt gott. Imam bayildi betyder imamen som svimmade. Varför imamen svimmade när han åt den här rätten finns det många historier om.

Det finns olika sorters Aubergine, dem här är smala och utan kärnor och finare (kallas kemer patlican på turkiska). Men det går bra med vanliga aubergine också. För att slippa den bittra smaken se till att salta auberginen och låt de vila i vatten en stund. Skalet på aubergine innehåller nyttiga ämnen, så försök behålla den. När de gör den här rätten i Turkiet brukar de skala så att de är ränder. Sen beror det ju på vilken aubergine du använder, men har du kemer patlican har den oftast tunt skal. 

Recept Imam bayildi

Imam bayildi – Turkisk auberginerätt

En vegetarisk rätt på aubergine som grillas och fylls.
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: turkiskt
Keyword: Vegetariskt

Ingredienser

  • 4 st aubergine
  • 1 msk olja för penslig

Tomatfyllning

  • 4 msk olivolja
  • 1 st lök
  • 2 st tomater
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 2 dl vatten
  • Garnering Parmesan

Instruktioner

  • Börja med att skölja dina aubergine under vatten.  Du kan låta dem stå i saltvatten i cirka en kvart för att få bort den bittra smaken. Fortsätt med att skala bort skalet lite grann och därefter grillar du i ugnen på 200 grader i 20 minuter så att de är lite mjuka.
  • Fyllning: Vid sidan om, skiva löken och finhacka tomaterna. Dela vitlöken på hälften. Bryn löken i olivolja tills de får färg. Tillsätt tomaterna och vitlöken. Låt puttra på medelvärme i cirka tio minuter.
  • Ta ut auberginen ur ugnen och gröp ett hål i mitten/ eller pressa ett hål med gaffeln och fyll med tomatfyllningen, se till så att du täcker hela plantan med såsen. Sist strö över parmesan. Häll vatten i botten av ugnsformen. Slutligen baka i ugn i cirka 30 minuter tills det fått färg. Nu kan du servera din goda imam bayildi med ris.