Kiymali – minipiroger med köttfärsfyllning

Kiymali – minipiroger med köttfärsfyllning – var bland det bästa mamma kunde baka när jag var liten. Jag älskade köttfärspiroger. Bröd fyllning med smak av köttfärs. Och mamma brukade göra en stor sats och ha i frysen, så att vi kunde ta fram när vi ville.

Turkiska köttfärspiroger recept

Idag gör jag likadant, jag bakar en stor sats av hemmagjorda turkiska köttfärspiroger och fyller frysen. Så bra när vi ska iväg på utflykt i skogen, piknick eller ett besök i simhallen. Igår bakade jag köttfärspiroger och för att få till bra piroger är degen superviktig. Du måste få in en bra smidighet i degen och låta den jäsa, så att den blir mjuk och fluffig. Självklart kan du pröva andra fyllningar till pirogerna, testa till exempel dessa ostpiroger.

Recept på Turkiska köttfärspiroger

Ingredienser, 30 st
  • 1-2 paket jäst
  • 4 dl standardmjölk
  • 1,5 dl solrosolja
  • 3 msk turkisk yoghurt
  • 1 msk strösocker
  • cirka 15 dl vetemjöl
  • 1/2 msk salt

Fyllning

  • 1 st gullök
  • 3 msk olja
  • 100 g köttfärs
  • 1 knippe persilja
  • 1/2 msk tomatpuré
  • 1/2 dl vatten
Pensling
1 uppvispad äggula, Nigella frö kallad “svart kummin” (Cörek otu)

Så här gör du kiymali – minipiroger med köttfärsfyllning
1 Smula jästen i en skål och värm mjölken till 37 och häll i skålen. Lös sedan upp jästen ordentligt.
2 Tillsätt resten av de övriga ingredienserna och jobba ihop degen, använd mjöl tills det blir en deg. Låt jäsa under bakduk i cirka 40 minuter.

Fyllningen:
3 Under tiden kan du göra fyllningen. Börja med att bryna lök i olja tills den blir mjuk. Tillsätt köttfärsen och bryn tills den får färg, tillsätt purén och vatten och rör ihop cirka 5 minuter. Låt köttfärsfyllningen svalna.
4 Sätt ugnen på 240 grader. Ta degen som jäst och dela den i cirka 30 bitar, sedan tar du varje degbit och rullar den till en bulle och plattar ut med händerna till en oval rektangel. Fyll pirogdegen med fyllningen och stäng igen kanterna. Blöt med lite vatten vid kanterna för att få bättre fäste.
5 Lägg över köttfärspirogerna på en plåt med bakplåtspapper och pensla med äggula och strö över nigellafrön. Låt jäsa cirka 15 minuter och sedan in i ugnen cirka 10 minuter tills pirogerna får färg.