Mjuka piroger med oliver (Acma) är ett måste på buffébordet och det smakar så gott! Det är en typ av turkisk pirog, kallad acma. Eftersom det i pirog receptet är smör mellan varje lager blir den väldigt saftig och mjuk. Du måste prova detta recept.
Världens godaste piroger
I Turkiet bjuder man ofta på buffémat, meze och pide, piroger, pizzor&lahmacun med olika fyllningar. Det är en typ av bröd med fyllning. Den här acman blir väldigt mjuk och saftig av smöret och är fylld med olivfyllning. Gott till det turkiska teet. Formen på acman blir också väldigt vackert, många gånger äter vi ju också med ögonen, eller hur?
Piroger fyllning
Oliver innehåller järn, fibrer och kalcium. Det innehåller även enkelomättat fett, som är det vi behöver. Och de svarta oliverna är fetare än de gröna. Vissa oliver kan ha plockats innan de mognats och på kemiskt väg färgats svarta med järnglukonat. Oliver ska också ligga i lag eftersom de är lite tjärva i smaken och även här fuskas det genom att det får mogna snabbare i lut. Välj oliver som är ekologiska, gärna kalamata oliver.
Piroger med oliver (Acma)
Ingredienser
- Ett paket torrjäst
- 1 dl ljummen vatten
- 1 äggvita
- 8 dl vetemjöl
- 1/2 tsk strösocker
- 1 dl ljummen mjölk
- 1 dl rapsolja
Fyllning till pirogen
- 100 gr smör
- 150 gr svarta olivertapenade eller hacka själv med lite olivolja
- 1 tsk salt
Pensling
- 1 ägggula
- Sesamfrön
Instruktioner
- Blanda mjöl, salt, jäst, socker i en skål.
- Häll i äggvitan, vatten, rapsolja, mjölk och knåda till en deg. Spar äggulan till penslingen.
- Dela degen i cirka 15 bitar. Kavla ut varje deg till en rektangel cirka 9×13 cm. Bre på smör och lägg i fyllningen och rulla ihop som på bilden och fläta sedan till en fläta (som på bilden). Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper.
- Sätt ugnen på 180 grader. Vispa äggulan och 1 msk olivolja för att pensla flätorna med. Strö på sesam och grädda mitt i ugnen i cirka 30 min tills de får färg.
Om du gillar pide kan du också prova dessa:
Vegetariska lahmacun
Lahmacun med köttfärs (turkisk pizza)
Pizza med fyllning
Läs om min semester på lyxiga all inclusive hotellet Titanic deluxe golf Belek!
Lämna gärna en kommentar om inlägget nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagram, youtube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3
Gud, det här lät så väldigt gott, och verkar enkelt att baka också!
Det här ser väldigt gott ut! Behöver bröden faktiskt inte jäsa alls? Det är ju praktiskt med ett så snabb-bakat bröd!
visst måste det vara så att de ska jäsa? jag försökte utan att jäsa och för att då få ut ens tio stycken så blev varje degbit så liten att rullen inte gick att fläta. Synd. Men övning ger färdighet så nästa gång jag gör dem kanske de blir finare…
Nu var det ganska längesen jag gjorde dessa. Och mitt minne är som en fisk 🙂 Men jag har tittat på originalreceptet och där står det att det inte behöver jäsa. Men låt dem jäsa någon kvart, det skadar ju inte.
Sedan ska man tänka på att kavla ut dem riktigt tunt, dem gick nästan sönder. Och sedan när man rullat ihop varje deg och ska göra till en fläta kan man förlänga rullen. Hoppas det går bättre nästa gång. För det här är något av det bästa jag lyckats göra 🙂
Va goda dem ser ut:-)! Vilket underbart recept, det måste jag absolut testa.