Rödbeta med fetaost är en stor favorit till middag här hemma. Den här gången blev det en ugnsgratinerad rödbeta recept.
Förkokta rödbetor i ugn med fetaost
När jag äter rödbetor kommer jag att tänka på en före detta kollega som alltid hade rödbetor i sin matlåda på något sätt. Allt han åt var färgat i rött. Här hemma blir det oftast ugnsgratinerad rödbeta ihop med potatis, palsternacka och morötter och Ugnsbakad rödbeta med chevre. Eller rödbetsröran som jag brukar göra genom att mixa kokt rödbeta med yoghurt. Idag blev det istället rödbeta med fetaost i ugn.
Rödbeta nyttigt
- Rödbetan innehåller nitrat som omvandlar till kväveoxid och vidgar kärlen, vilket ger bättre cirkulation och prestationsförmåga. Många elitidrottare dricker just rödbetsjuice för uthålligheten och ökad prestation.
- De innehåller fibrer som är bra för matsmältningen
- Underlättar utrensningen av gifter från kroppen
Recept rödbeta med fetaost
Rödbeta med fetaost
Gott med rödbeta i ugnen
Portioner: 2 pers
Ingredienser
- 8 rödbetor
- 100 gr fetaost
- Solroskärnor
- salt peppar, timjan
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader. Smörj in formen med olja.
- Koka rödbetorna i cirka 10 minuter så att de mjuknar.
- Halvera rödbetorna och lägg i en ugnsform och strö över salt, peppar och timjan. Smula över fetaosten, strö över solroskärnor och laga i cirka 20 minuter tills de är mjuka.
- Servera gärna med kyckling och exempelvis quinoa till.
Prova gärna rödbetsbiffar!
Underbara bilder! Ja, feta eller chèvre passar fint till rödbetor gott!
Sv: Absolut jag bjuder på indiskt och du bjuder på turkiskt, it's a deal! 🙂
Ååh, rödbetor och feta är bästa kombinationen! MUMS <3
Rödbetor och fetaost är verkligen så gott ihop.
Jag har ett superstarkt barndomsminne av just videkissar. Kan väl ha varit fyra år när vi hittade sådana på promenad med dagmamman i vårvinterskogen. En helt underbar dag minns jag…
Konstigt hur vissa saker riktigt etsar sig fast i minnet, medan andra glöms snabbt.
Fredagshälsningar från fröken Dill
Såg inte så tokigt ut :)!!