Rödbets tsatsiki – enkel sås

En ny favorit är denna rödbets tsatsiki sås som jag åt hos min granne i förra veckan. Egentligen brukar jag göra denna sås med morot, men med rödbeta blev det också väldigt gott och gav en härlig färg.

Rödbets tsatsiki
Rödbets tsatsiki

Är rödbeta nyttigt?

Rödbetan är bra för immunförsvaret och minskar sötsuget, här är varför:

  • Det röda färgämnet, antioxidanten, skyddar mot fria radikaler och motverkar kroppens åldrande samt stärker immunförsvaret.
  • Betan innehåller mineraler som gör oss mer motståndskraftiga mot bakterier.
  • Har du högt blodtryck kan du prova att dricka ett glas rödbetsjuice, som ska hjälpa till att sänka det.
  • Vi behöver ha neutral ph i kroppen för optimal hälsa. Rödbeta balanserar ph-värdet i kroppen eftersom det är basiskt och hjälper till att minska sötsuget.
  • Du kanske har hört att elitidrottare dricker rödbetsjuice för att öka uthålligheten, det är för att den innehåller nitrat som påverkar syreupptagningen i kroppen och gör det enklare att ta upp syre. Magiskt!  

Recept Rödbets tsatsiki

Rödbetstsatsiki

Rödbetstsatsiki

Ingredienser

  • 1 rödbeta
  • 4 dl yoghurt
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt

Instruktioner

  • Skala och riv rödbetan med ett rivjärn. Stek den på låg värme i cirka 5-8 minuter tills den mjuknar. Låt svalna och blanda sedan tillsammans med yoghurt och vitlök, salta efter smak.

Kika in morotsröran!

Lämna gärna en kommentar om inlägget nedan, följ gärna mina andra kanaler som instagramyoutube, så att jag vet att mitt engagemang med att dela recept uppskattas. <3