Turkisk risdessert i ugn (Firinda sütlac). Jag har tidigare visat Sütlac på bloggen och den är en stående favorit här hemma. 🙂 Men visste du att den turkiska risdesserten Sütlac går att grädda i ugnen. Smaken blir då lenare och mer mjuk.
Turkisk risdessert i ugn
Ingredienser
- 1/2 liter mjölk, havre
- 4 msk strösocker
- 1 dl ris
- 1 äggula
- 1/2 tsk vanilin
Instruktioner
- Börja med att koka riset i 3 dl vatten i cirka 10 min tills riskornen svällt upp och blivit mjuka. Sedan sila av vattnet.
- Fortsätt med att hälla mjölken i en kastrull och lägg i ris. Koka upp och låt det småkoka samtidigt som du rör om försiktigt på låg värme i ca. 15-20 min. Du märker när mjölken tjocknar och det tar tid så ha tålamod.
- Sist kan du tillsätta vanilin och strösocker för att få sötma i desserten. Vispa äggulan och tillsätt. Koka en kort stund till.
- Häll upp i portionsskålar och ställ på en ugnsplåt med vatten så Sütlacen inte fastnar i formarna. Grädda i ugnen på 180 grader tills de får färg.
låter himla gott, har aldrig ätit det så det måste jag testa att göra här hemma