Turkisk dessert i ugn (Firinda sütlac)

Turkisk risdessert i ugn (Firinda sütlac). Jag har tidigare visat Sütlac på bloggen och den är en stående favorit här hemma. 🙂  Men visste du att den turkiska risdesserten Sütlac går att grädda i ugnen. Smaken blir då lenare och mer mjuk.

Turkisk risdessert i ugn (Firinda sütlac)

Turkisk risdessert i ugn

Total tid1 timme
Måltid: Efterrätt

Ingredienser

  • 1/2 liter mjölk, havre
  • 4 msk strösocker
  • 1 dl ris
  • 1 äggula
  • 1/2 tsk vanilin

Instruktioner

  • Börja med att koka riset i 3 dl vatten i cirka 10 min tills riskornen svällt upp och blivit mjuka. Sedan sila av vattnet.
  • Fortsätt med att hälla mjölken i en kastrull och lägg i ris. Koka upp och låt det småkoka samtidigt som du rör om försiktigt på låg värme i ca. 15-20 min. Du märker när mjölken tjocknar och det tar tid så ha tålamod.
  • Sist kan du tillsätta vanilin och strösocker för att få sötma i desserten. Vispa äggulan och tillsätt. Koka en kort stund till.
  • Häll upp i portionsskålar och ställ  på en ugnsplåt med vatten så Sütlacen inte fastnar i formarna. Grädda i ugnen på 180 grader tills de får färg.