Sötpotatis recept – linsgryta med curry och kokosmjölk

Ett supergott veganskt sötpotatis recept med röda linser, kokosmjölk och spenat. Jag hittade inspiration till det näringsrika receptet på pinterest där det är väldigt populärt bland internationella recept. Men på svenska fanns det inte några liknande recept, så jag tänkte att fler ville testa denna goda gryta. Den veganska grytan är väldigt mild och har goda smaker av ingefära, vitlök, curry, chili som det oftast blir med de olika kryddorna. Samtidigt som den mättar väldigt bra.

Sötpotatis recept

En vegetarisk gryta

Om du gillar smakrika rätter måste du testa denna goda vegetariska gryta. Fördelen är att du enkelt kan laga en stor gryta och äta rester eller lägga upp maten i matlådor. Jag gillar smakerna i det här receptet, speciellt tomatsåsen som får puttra lite och ge en mustig smak.

Gryta med sötpotatis och linser

I linsgryta med sötpotatis och kokosmjölk får du i dig nyttigheterna från röda linser, sötpotatis, men även ingefära, lök, spenat och alla de olika kryddorna. En riktig vitaminbomb. Använd gärna också ekologiska grönsaker så får du ännu mer näring och bättre smak.

Sötpotatis näring

Om vi jämför hälsofördelarna för sötpotatis från vanlig potatis så skiljer de sig inte så mycket år. Sötpotatisen har något fler kalorier och kolhydrater, men samtidigt innehåller den mer fibrer och har ett lägre GI-värde. Ett lågt GI-värde påverkar inte blodsockret lika snabbt. Vissa sötpotatis sorter innehåller även mer betakaroten, som kroppen omvandlar till A-vitamin. Att äta sötpotatis gryta kokosmjölk är ett bra sätt att få i dig kolhydrater och fibrer på. Fibrer hjälper vår matsmältning och hjälper en balanserad tarmhälsa. Läs mer om sötpotatis.

Youtube video på sötpotatis recept

Sötpotatis recept

Höstig currygryta med kokosmjölk
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid20 minuter
Total tid35 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Indiskt
Keyword: Gryta

Ingredienser

  • 3 dl röda linser- okokta
  • 300 g sötpotatis
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 msk rapsolja- eller kokosolja
  • 2 msk ingefära- färsk finhackad
  • 1 msk gurkmeja- mald
  • 2 tsk curry
  • 1 tsk garam masala
  • 1 tsk spiskummin- mald
  • 0,5 tsk koriander- mald
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 1 burk krossade tomater- 400 g
  • 7,5 dl vatten
  • 1,5 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl kokosmjölk
  • 50 g babyspenat
  • 1 msk lime pressad
  • 1,5 tsk salt
  • 1 dl naturell yoghurt
  • Garnering
  • koriander

Instruktioner

  • Börja med att skala och skära sötpotatisen i tärningar. Fortsätt med att finhacka lök och vitlök. Fräs sedan lök och vitlök i olja i 2–3 minuter tills de mjuknar.
  • Tillsätt ingefära och alla kryddor och fräs in smakerna i varandra i cirka 1 minut.
  • Tillsätt krossade tomater, vatten och buljongtärningar. Låt puttra ihop lite.
  • Tillsätt linser och sötpotatis. Låt koka under lock i cirka 15 min tills linserna är mjuka och sötpotatisen genomkokt.
  • Nu kan du blanda ner kokosmjölk, spenat och limesaft i grytan. Koka upp och krydda med salt.
  • Rör ner yoghurten och blanda lite försiktigt så att grytan blir krämig.
  • Garnera med färsk koriander.

Om du gillar smaken av kokosmjölk kan du även testa receptet på pumpasoppa.