Saftig mjuk pepparkaka med lingon

Saffran, kanel, ingefära, nejlika är dofter som hör julen till och ger en härlig känsla. Vi tjuvstartar julen med lite saftig och mjuk pepparkaka med lingon som jag fick inspiration från underbara bloggen Linneas Skafferi. Har du inte bakat någon mjuk pepparkaka recept i år, så tycker jag du ska göra det idag.

Saftig mjuk pepparkaka

Saftig mjuk pepparkaka

Mjuk pepparkaka är ett måste under jul och på julbordet hemma hos mig. Du kan använda färdig pepparkakskryddor eller använda kryddor du har hemma till mjuk pepparkaka med filmjölk. Lingonsylten gör smeten extra saftig, du kan också prova med frysta lingon. En annan fördel är att det också går väldigt snabbt att svänga ihop en mjuk kaka. Du blandar enbart alla torra ingredienser och tillsätter sedan smält smör, filmjölk och ägg och blandar för att grädda i ugnen. Viktigt att känna efter med en sticka om den är torr tidigt så att den blir mjuk och saftig. Kan med fördel även bakas under julen till advent och mys med glögg.

Lingon nyttigt

Inte konstigt att lingon är så omtyckt i Sverige, den innehåller massor med nyttigheter.

Lingin är näringsrikt och innehåller vitaminerna A, B, C och E
Mineralerna fosfor, järn, kalcium, kalium och magnesium
Även antioxidanter mot oönskad oxidation i kroppen som behålls bäst råa. De stärker även kroppens försvar mot inflammationer.
Osockrade lingon är också bra för blodsockerbalansen
Lingonjuice bra mot urinvägsinfektion

Bakverk under julen

Det är så kul med julen, eftersom det är så kopplat med att stå i köket och baka sötsaker, här är tips på fler bakverk och recept att prova under ledigheter:

Mjuk pepparkaka Recept

Förberedelser15 minuter
Tillagningstid1 timme 40 minuter
Måltid: Efterrätt
Keyword: Jul
Portioner: 6 pers

Ingredienser

  • 75 g smör
  • 6 dl mjöl
  • 3 1/2 dl strösocker
  • 2 tsk malda nejlikor
  • 3 msk kanel
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk bikarbonat
  • 2 ägg
  • 3 dl filmjölk
  • 3 msk lingonsylt
  • 1 klick smör och ströbröd till formen.

Instruktioner

  • Smält smöret och låt svalna.
  • Blanda alla torra ingredienser i en skål.
  • Tillsätt ägg, filmjölk och lingon i det avsvalnade smöret. Vänd i de torra ingredienserna och rör om väl. Smeten blir ganska tjock.
  • Smörj och bröa en kakform. Lägg i smeten och grädda i 175°C cirka 35-45 minuter i nedre delen av ugnen. Testa med en sticka att den är torr.

Prova även Adventskaka med saffran och nötter!