Saffran, kanel, ingefära, nejlika är dofter som hör julen till. Vi tjuvstartar julen med lite saftig och mjuk pepparkaka med lingon som jag fick inspiration från underbara bloggen Linneas Skafferi.

Saftig mjuk pepparkaka
Mjuk pepparkaka är ett måste under jul/ julbordet. Du kan använda färdig pepparkakskryddor eller använda kryddorna om du har de hemma. Lingonsylten gör smeten extra saftig, du kan också prova med frysta lingon.
Lingon nyttigt
Lingin är näringsrikt och innehåller vitaminerna A, B, C och E
Mineralerna fosfor, järn, kalcium, kalium och magnesium
Även antioxidanter mot oönskad oxidation i kroppen som behålls bäst råa. De stärker även kroppens försvar mot inflammationer.
Osockrade lingon är också bra för blodsockkerbalansen
Lingonjuice bra mot urinvägsinfektion
Det är så kul med julen, eftersom det är så kopplat med att stå i köket och baka sötsaker, här är tips på fler bakverk:
Mjuk pepparkaka Recept
Ingredienser
- 75 g smör
- 6 dl mjöl
- 3 1/2 dl strösocker
- 2 tsk malda nejlikor
- 3 msk kanel
- 1 tsk ingefära
- 1 tsk bikarbonat
- 2 ägg
- 3 dl filmjölk
- 3 msk lingonsylt
- 1 klick smör och ströbröd till formen.
Instruktioner
- Smält smöret och låt svalna.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål.
- Tillsätt ägg, filmjölk och lingon i det avsvalnade smöret. Vänd i de torra ingredienserna och rör om väl.
- Smörj och bröa en kakform. Lägg i smeten och grädda i 175°C cirka 50 minuter i nedre delen av ugnen.
Prova även Adventskaka med saffran och nötter!