Julgodis – mjuka knäck

Fortsättning på vårt härliga julstök. Denna gång bakade vi mjuka knäck på långpanna.

Sega knäckbitar
Sega knäckbitar
Didem rör om smeten. Tålamod krävs för att stå och röra i 30 minuter, så vi turades om. 
 
Mandlarna som vi hackade var till knäcken. Fast jag tror att smeten kokade för länge. Det var omöjligt att fylla formarna med den. Då kom Aysegül med en suverän idé.

 

– Varför inte hälla ut smeten på ett bakplåtspapper. Så gjorde vi och gott smakade knäcken. Mmmm….

Recept mjuka knäck

Portioner: 75 st

Ingredienser

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 dl socker
  • 1 dl skållad hackad mandel
  • 2 msk ströbröd
  • 2 msk smör

Instruktioner

  • Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
  • Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck (cirka 15 minuter i en vid gryta eller cirka 30 minuter i en gryta med mindre botten.
  • Tillsätt mandel, ströbröd och smör. Fördela smeten i knäckformar och låt stelna. Förvara i kyl.
  • Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäck-kulan ska vara fast till hård.

Källa: Arla.se