Somrig citronpaj med maräng

Världens godaste somrig citronpaj med maräng – ett enkelt recept! Med en knaprig pajbotten, syrlig lemon curd fyllning som toppas med ett härligt fluff av seg maräng. Smakerna på amerikansk citronpaj är uppfriskande och svårslagen efterrätt.

Citronpaj-med-maräng
Amerikansk citronpaj med maräng

Citronmarängpaj, lemon merengue pie, Italiensk citronpaj – kärt barn har många namn – och denna goda amerikanska citronpaj passar väl inget bättre än att välkomna våren, baka den när solen börjar titta fram, påsken är här eller när du njuter av din semester. Fyllningen är en klassisk lemon curd fyllning, som är bland det godaste jag vet och gör citronpajen krämig. Marängen är bakat utan brännare, vilket funkar bra det med. 

3 tips för en god somrig citronpaj med maräng

  1. Seg pajbotten: Pajbotten förgräddas kort tid, eftersom det kommer gå in i ugnen igen med fyllningen. 
  2. Citronfyllningen: Den ska vara krämig, men också ha stannat så den inte är för rinnig.
  3. Fluffig maräng: I detta recept använder vi oss av fransk maräng. För att få äggvitorna till maräng är det viktigt att följa stegen i recepten. Att ha en ren och torr skål, och inte en enda droppe äggula. Tro mig, jag har varit med om att äggvitorna inte blivit skum och då får du börja om.

Somrig citronpaj med maräng

Citronmarängpaj
Förberedelser15 minuter
Tillagningstid30 minuter
Måltid: Efterrätt

Ingredienser

Pajbotten

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 äggula

Fyllning

  • 2 ägg
  • 2 dl florsocker
  • 1 mogen citron
  • 75 g smör

Maräng

  • 4 äggvitor
  • 1 1/4 dl strösocker

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200°. Skär smöret till pajbottnen i mindre bitar och smula med fingertopparna tillsammans med mjöl eller mixa några gånger i en matberedare. Tillsätt vatten och äggula och kläm ihop till en deg, knåda så lite som möjligt.
  • Kavla ut degen och klä en pajform med lös botten och låt formen stå kallt cirka 30 minuter. Fäst aluminiumfolieremsor runt kanten så degen inte kryper ner. Förgrädda pajskalet i 10 minuter på nedersta falsen.
  • Under tiden kan du smälta smöret till fyllningen och låta den svalna. Sikta florsockret genom en finmaskig sil i en skål. Vispa sönder äggen lätt och tillsätt florsocker, saften av citron och smält smör. Fyll citronfyllningen på pajskalet. Grädda i 15-20 minuter tills fyllningen stannat och låt pajen svalna.
  • För marängen vispa äggvitorna och strösockret till hårt skum. Börja först med att vispa äggvitorna lite fastare och tillsätt sedan sockret försiktigt lite i taget tills det blir ett fast skum och vänder du skålen upp och ner ska det inte rinna ner. Bred marängen över pajen och grädda under grillelementet i 4-6 minuter tills den blir gyllenbrun.

Om du gillar amerikans citronpaj kan du också prova:
Godaste Glace au four
Syrlig rabarberpaj med maräng
New York Blueberry cheesecake